Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü'nde yapılan çalışmayla, Anamur muzunun raf ömrü 8 günden 16 güne çıkarıldı.
Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü 2008 Yılı Bilimsel Araştırma Komitesi Toplantıları, Enstitü Konferans Salonu'nda başladı. 18 Ocak tarihine kadar devam edecek toplantıların açılış konuşmasını yapan Enstitü Müdürü Şekip Keser, 2007 sonu itibariyle Enstitü'de 8 bilimsel projenin tamamlandığını, 27 projenin devam ettiğini, 14 projenin de yeni teklif olarak verildiğini söyledi. Devam eden 27 projenin 8'inin TÜBİTAK tarafından desteklendiğini ifade eden Keser, "Enstitü'de devam eden bilimsel projeler turunçgil, kayısı, nar, domates, biber, kabak, karpuz, muz ve süs bitkileri konularındaki ıslah çalışmalarını içermektedir" dedi.
Açılış konuşmasının ardından, sonuçlanan bilimsel çalışmalardan "Derim Sonrası Çeşitli Uygulamaların Muz Muhafazası ve Raf Ömrü Kalitesi Üzerine Etkisi", Araştırmacı İhsan Canan tarafından katılımcılara anlatıldı. Anamur muzu muhafazasının sektörde çok önemli bir konu olduğunun altını çizen Canan, "Çok uzak ülkelerden gelen muzların kalitesinden hiçbir şey kaybetmeden raflarda çok uzun müddet dayandığını görüyoruz. Anamur muzunda ise bu konuda bir sorun yaşanıyordu. Çalışma için araştırma teklifi Anamur Ziraat Odası ve Muz-Der'den geldiği için devlet-üretici işbirliği içerisinde bir araştırma projesi yürütülmüş ve üreticinin ihtiyacı doğrultusunda proje sonuçlanmıştır" diye konuştu.
Uygulamalar neticesinde muzda yüzde 5'lik ağırlık kaybının önlendiğini ve kalitenin korunarak muzun raf ömrünün uzatıldığını ifade eden Canan, "Bu proje neticesinde normalde en fazla 8 gün rafta kalabilen muzların hemen hemen 16 gün rafta kalabilmesini sağlayacak bir çalışmaya imza attık. Anamur muzu artık sarartıldıktan sonra 16 gün boyunca bozulmadan muhafaza edilebilecek. Projenin ortaya koyduğu uygulamalar birkaç yıl içerisinde bütün sektöre yayılacaktır" şeklinde konuştu.
Canan, projenin bölge ekonomisine büyük katkı sağlayacağını da kaydetti. 4 gün sürecek toplantılara, 32 araştırmacı ziraat mühendisinin katılacağı bildirildi.
Alatata Araştırma Enstitüsü'nün Mersin Erdemli de bulunması Akdeniz bölge üreticileri için büyük şanstır. Üreticiler her türlü sorunlarını Enstitüye iletebilmektedirler. Enstitüdeki bilimsel çalışmalar devam etmelidir...