Mersin Valisi Hasan Güzeloğlu, 21. yüzyılda en önemli değerin 'bilimsel bilgi' olduğunu vurgulayarak, ulusların bilimsel bilgiyi üretmek, geliştirmek ve bunu hayatlarıyla bütünleştirmek zorunda olduğunu söyledi. Güzeloğlu, "Bunu elde etmenin yoluysa; bilginin değerine inanan, bilgiye ulaşmayı amaçlayan ve buna dönük nesiller ve bireyler yetiştirmektir" dedi.
'Öğretmenler Günü', Türkiye genelinde olduğu gibi Mersin'de de çeşitli etkinliklerle kutlandı. İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nce organize edilen kutlamalar Cumhuriyet Meydanı'ndaki törenin ardından Kültür Merkezi'nde düzenlenen programla devam etti. Buradaki etkinliğe; Vali Hasan Güzeloğlu, Büyükşehir Belediye Başkanvekili Erol Ertan, Cumhuriyet Başsavcısı Burhan Çobanoğlu, İl Emniyet Müdürü Arif Öksüz, İl Jandarma Alay Komutanı Kıdemli Albay Bedri Dursun, İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Gül'ün yanı sıra çok sayıda öğretmen ve öğrenci katıldı. Saygı duruşuyla başlayan tören, Büyükşehir Belediye Bandosu eşliğinde İstiklal Marşı'nın hep bir ağızdan söylenmesiyle devam etti.
Burada konuşan Vali Güzeloğlu, öğretmenlik mesleğinin konusunun insan olduğu gibi özel ve kutsal bir meslek olarak öne çıktığını ifade ederek, öğretmenliğe aday olmanın aynı zamanda kişinin kendisini içinde bulunduğu topluma ve insanlığa adaması anlamına geldiğini vurguladı. Güzeloğlu, "İnsanları diğer canlılardan ayıran temel özellik akılsa, aklı değerli kılan ve akıl temelinde insanı yücelten aklın bilgiyle buluşmasıdır. Bunu gerçekleştirenlerse şüphesiz ki öğretmenlerdir. Hepimiz öğretmenlerimizin eseriyiz. Bu açıdan bakıldığındaysa; bizi biz yapan değerlerin, bugün taşıdığımız ve sahip olduğumuz kişilik özelliklerimizin hepsi öğretmene dayalı bir sürecin sonucudur" dedi.
Dünyadaki tüm toplum ve kültürlerinde öğretme ve öğrenmenin önemli olduğu gibi öğretmenliğin de kutsal ve en onurlu bir meslek olarak kendisini öne çıkarttığını kaydeden Güzeloğlu, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün 'Kurtuluş Savaşı'nın ardından bu kez 'cehalet' ile savaştığını ve Türkiye'yi karış karış gezerek; aydınlanma ve çağdaşlaşmanın öncülüğünü yaptığını anlattı. Atatürk'ün en büyük ve ön önemli unvanlarından birinin; 'Başkomutanlık' olduğu gibi bir diğerininse; 'Başöğretmenlik' olduğunun altını çizen Güzeloğlu, Atatürk'ün aydınlanma noktasında başlatmış olduğu eğitim devriminin bugünkü temsilcilerininse öğretmenler olduğunu dile getirdi.
Hasan Güzeloğlu, "21. yüzyılda en önemli değer bilimsel bilgidir. Uluslar, bilimsel bilgiyi üretmek, geliştirmek ve bunu hayatlarıyla bütünleştirmek zorundadır. Bunu elde etmenin yoluysa; bilginin değerine inanan, bilgiye ulaşmayı amaçlayan ve buna dönük nesiller ve bireyler yetiştirmektir. Türkiye'nin yaşadığımız yüzyılda iddiasını sürdürüp, büyük bir geleceğe doğru emin adımlarla yol alırken tüm bunları sahip olduğu toplumsal değer ve zenginlikleriyle gerçekleştirecektir. Öğretmenin eseri, insandır. Bu nedenle öğretmenlerimiz etkin ve önemli bir yerdedir" ifadesini kullandı.
Mersin İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Gül de, milletin dünü, bugünü ve yarınında baş etken olarak öğretmenlerin olduğunu belirterek, konuşmasını da şöyle sürdürdü; "Öğretmenlerin sihirli eli değmeden milletler gelişemiyor, varlığını devam ettiremiyor. Bu toplumlar ilerleyemediği gibi gelişemez ve varlığını devam ettiremez. Öğretmenin yüküyse ağırdır. Kalbinde sevgiyi, insanlığı yüklenen yeryüzündeki en kutsal mesleğin sahibidir onlar. En zor mesleklerden biridir öğretmenlik. En ince, en zor iş insanı eğitmektir. Ancak, severek yapılan işlerden sonra kahramanlar yetişir ve hedefe ulaşılır. Bu ülke öğretmenlerin ellerinde yükselecektir. Eğer muasır medeniyetler seviyesine çıkılacaksa, bunu öğretmenlerimizle başaracağız."
Gül, konuşmasını daha sonra Necip Fazıl Kısakürek'in bir şiirini salonda bulunan öğretmenler için okudu. Konuşmaların ardından emekli öğretmenlere Vali Hasan Güzeloğlu tarafından 'Hizmet Şeref Belgesi' verilirken, aday öğretmenler de Türk bayrağına el basarak 'Öğretmenlik Yemini' etti. 'Öğretmenler Günü' kapsamında düzenlenen resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödüllerinin de takdim edildiği tören, 'Öğretmenler Solo Müzik Dinletisi' ile devam ederken, yine öğretmenlerden oluşan Türk Halk Müziği Korosu'nun vermiş olduğu mini bir dinletiyle kutlamalar sona erdi.