22
Aralık
2024
Pazar
MERSİN

Ormanlarda biyolojik mücadele

MERSİN'DE ORMAN ZARARLILARIYLA BİYOLOJİK MÜCADELE

Mersin'de özellikle sedir, göknar ve karaçam gibi değerli ağaç türlerine büyük zararlar veren kabuk böcekleriyle mücadele kapsamında, 'Thanasimus formicarius' ve 'Temnochila caerulea' adlı faydalı böceklerin doğaya bırakıldığı bildirildi.

Mersin Orman Bölge Müdürü Mustafa Gözükara, orman zararlısı böceklerle biyolojik mücadele kapsamında, kurum laboratuvarlarında üretilen 'Thanasimus formicarius' ve 'Temnochila caerulea' adlı savaşçı böceklerden 4 bin 500 adedinin, Toroslardaki ormanlık alanlara bırakıldığını söyledi. Dünya üzerindeki olumsuz çevre faktörlerinin küresel ısınmayı arttırdığına ve buna bağlı olarak oluşan kuraklığın ağaçların zayıf düşmesine ve ormana zarar veren böceklerin artmasına neden olduğunu ifade eden Gözükara, "Böceklerin ormana zararı, orman yangınlarından daha fazla olmaktadır. Adına da geç fark edilmesinden dolayı 'dumansız yangın' denilmektedir. Ormanlara zarar veren kabuk böcekleri, ağaçları tamamen kurutmaktadır. Bu böceklerle mücadelede biyolojik, biyoteknik ve mekanik metotlar kullanılmaktadır. Torosların inci kolyesi sedir ağaçlarımızı kurutan kabuk böcekleri ile mücadelemiz ise, biyolojik ve mekanik mücadele şeklinde olmaktadır. Bu zararlı böceğin feromonu olmadığı için biyoteknik mücadele yapılamamaktadır" dedi.

Başta sedir olmak üzere göknar ve çam ağaçlarını kurutan kabuk böceklerine karşı daha çok biyolojik mücadele tekniği kullandıklarını kaydeden Gözükara, "Bu böceklerden kendi laboratuvarlarımızda ürettiğimiz 4 bin 500 tanesini doğaya bıraktık. Bu böceğin ergini 8-10 adet kabuk böceği erginini, larvası da günde 3-4 adet kabuk böceği larvasını yiyerek beslenmektedir. Bu yararlı böceklerimiz doğadaki keneler dahil her türlü zararlı böceğin larva ve erginlerini yiyerek doğal dengenin oluşmasına çok ciddi katkı sağlamaktadır. Amacımız, başta Toros dağlarının inci kolyesi sedir ağacımız olmak üzere göknar ve çam ağaçlarımıza zarar veren kabuk böceklerini ormanlarımıza zarar vermeyecek seviyelere çekerek, doğamızın ve ormanlarımızın doğal dengesini yeniden tesis etmek" diye konuştu.

MERSİN'DE ORMAN ZARARLILARIYLA BİYOLOJİK MÜCADELE
İHA
Yayın Tarihi : 1 Temmuz 2010 Perşembe 18:11:00
Güncelleme :1 Temmuz 2010 Perşembe 18:21:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?