2004’te CHP’den Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Macit Özcan, Mersin’de sevilen bir isim. CHP’li olmayanlar dahi ‘İlçede kendi partime, büyükşehirde Macit’e’ görüşünü dile getiriyor
Mersin’de yerel gazetecilerden işadamlarına, kentin akil adamlarından siyaset bilimciler ve sivil toplum temsilcilerine kadar seçimin nabzını en iyi tutan isimlerle görüştük. Hepsi de inanılmaz yardımcı oldu. Ama Balıkçılar çarşısındaki vatandaşın sohbeti başkaydı... Bir kere hepsi çok sıcak... İkincisi çok renkli... Yörük’ü, Fellah’ı, Kürt’ü, Türk’ü ve her çeşit partilisi burada. Üstelik hepsi de Türkiye genelinden farklı bir profilde. Ne MHP’lisi bildiğimiz MHP’lilere, ne DTP’lisi bildiğimiz DTP’lilere benziyor. AKP tabanı da CHP tabanı da farklı.
Hatta bu kentin mezarlığı bile başka. Üç semavi dinin tüm inananları Mersin’de koyun koyuna yatıyor, aralarında duvar dahi yok... Burası gerçekten Türkiye’den başka, kendine özgür bir yer.
MHP’YLE DTP’NİN YARIŞTIĞI TEK İLÇE AKDENİZ: Adana’da neredeyse tüm adaylarla, ama Mersin’de bir tek DTP’nin Akdeniz adayı Fazıl Türk’le görüştük. Çünkü öteden beri tanışmayı istediğimiz Türk’ü Mersin’e gidince daha çok merak ettik. Bir kere hakkında herkes şunu söylüyor: “Polisi, askeri, MHP’lisi bile Türk’ü sever. O herkese eşit mesafede durur.”
Hatta DTP’li olmadığı halde sırf kentin dönüşümü ve barışı için Türk’ün seçilmesi gerektiğini söyleyenleri dahi duyduk. Tabii Akdeniz’in de ayrıca not düşülmesi gerekiyor: Türkiye’nin bir MHP’liyle bir DTP’linin başa baş yarıştığı tek ilçesi. Üstelik kimsenin de burnu kanamadan...
HEM FELLAH HEM SOSYAL DEMOKRAT: MHP, Mersin il genelinde en güçlü parti. Ayrıca Büyükşehir adayı Mahmut Tat da iyi bir isim. Pek çok kişiden çalışkan, diyaloğa açık ve lekesiz biri olduğunu duyduk. Ama iki eksisi var: Birincisi kentteki ciddi Kürt nüfusunun kendisine oy vermeyecek olması; ikincisi de Macit Özcan’ın CHP’den adaylığı.
1999’da DSP’den, 2004’te CHP’den Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Özcan Mersin’de sevilen biri. Bunun da iki önemli nedeni şu: 1- İldeki sosyal demokrat taban. 2- Özcan’ın Mersin’in yerlisi bir Fellah olması. Dolayısıyla CHP’li olmayanlardan dahi “İlçede kendi partime, büyükşehirde Macit’e” cümlesini duyduk.
Eksilerine gelince: 1- Yaptığı en önemli icraatın sahil şeridi olmasını az bulanlar var. 2- DSP.
Ancak DSP meselesini birazdan anlatmak üzere biz şimdi AKP’ye geçelim. Kentteki “bir bilenler”in AKP için söyledikleri özetle şöyle: “Mersin’deki merkez sağı bir türlü sahiplenemedi. Dokuyu tanımıyor. Yerel örgütü yetersiz.” Ayrıca Büyükşehir adayı Mustafa Eyiceoğlu’nun 22 Temmuz’da AKP’den aday adayı olup seçilememesi de bir olumsuzluk olarak anılıyor. Peki hiç mi artısı yok derseniz, elbette var: Mısır - El Ezher diplomasını saymazsak Kürşat Tüzmen’in çok yoğun çabası ve tabii AKP’den aday olması.
DSP FAKTÖRÜ: Mersin’de CHP’nin çok da yabana atılmayacak bir böleni var: DSP. DSP’nin büyükşehir adayı avukat Adil Aktay, Mersin’de sayılan biri, o da Fellah, ama daha önemli özelliği küskün olması. Seçime çok asılıyor. Tıpkı DSP’nin Mezitli ve Akdeniz’deki adayları gibi.
Doğrusu DSP, daha önce CHP’li olan bu küskün adaylara kucak açmakla kentteki küskün seçmenin de oyunu toplayacağa benziyor. Peki Aktay, Özcan’dan ne kadar oy götürür? Bu soruya genellikle aldığımız yanıt da şu oldu: “En fazla yüzde 5.”
KULİS NOTU: Mersin’de, Büyükşehir adayı belirlenirken Kürşat Tüzmen’in çok öne çıktığı, diğer AKP’li milletvekillerinin bundan rahatsız olup seçim sürecinde nispeten kenara çekildikleri konuşuluyor.
VE TAHMİN: Mersin Büyükşehir’de Macit Özcan her şeye rağmen rahat görünüyor. İlçelerde ise bizce durum şöyle: Akdeniz: En çekişmeli yer, ama galiba CHP. Toroslar: MHP. Yenişehir: CHP. Mezitli: MHP-CHP ortasında.
ADANA-MERSİN’DEN ORTAK SEÇİM İZLENİMİ
İstatistiklerde dahi “TR62 bölgesi” diye birlikte anılan Adana-Mersin’deki seçim gezimizde ortak bazı gözlemlerimiz oldu:
1- Her iki ilde de işsizlik hat safhada, ancak henüz bu seçimin konusu olabilmiş değil.
2- Her iki büyükşehir seçiminde de partiden çok, adaya oy verme eğilimi var.
3- Bakan Şahin’in “AKP’li belediyeye hizmet daha çok olur” lafı vatandaşın dilinde, ama etkilenmiyor, sadece kızıyorlar.
4- Heyecanla, çok inanarak “Ben AKP’liyim” diyen biriyle karşılaşmadık. Bununla birlikte Başbakan’ın karizmasını ve “Başka parti yok ki” cümlesini de hemen her yerde dinledik.
5- AKP bu seçimde hedeflediği gibi yüzde 50’lere çıkamaz, tersine bir miktar inerse, bize göre bunun başlıca sebebi MHP’liler, DTP’liler ve SP’liler olacak. Bu üç parti de kendi oyunu alacak gibi duruyor. Özellikle Kürtlerin AKP’den kopmaya başladığını gittiğimiz hemen her yerde duyduk.
Macit ÖZCAN mersinde bu dönem seçim alamaz. Mersin e kalıcı hiçbirşey yapmadı. Aldığını söylediği 50 otobüs ve bir önceki yapılan sahil makyajı( ki orayı denizi doldurarak yatı.rantı cebine gitti) belediye hizmeti değildir. Bu dönem mhp çok güçlü.