Mersin'in en eski tarihi yapılarından biri olarak öne çıkan; 'Hadra Hamamı'nda bir süre önce başlatılan restorasyon çalışmalarında artık son aşamaya gelindiği bildirildi.
Yapının çevre duvarının yanı sıra yer döşemeleri ve soğukluk kısmındaki bezemelerle birlikte yer döşeme çalışmalarının da sona erdiği kaydedildi.
Akdeniz Belediyesi, İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi, Mersin İl Özel İdaresi ve Turizm Bakanlığı Adana Röleve Müdürlüğü işbirliğinde yürütülen; 'Tarihi Hadra Hamamı Restorasyon ve Konservasyon Projesi'nde son aşamaya girildiği ifade edildi. Yapımına 1917 yılında başlanan ve 1921'de de kullanıma açılan tarihi yapının bahçe düzenlemesinin ardından restorasyon ve konservasyon çalışmalarının da yaklaşık bir ay içinde tamamlanacağı belirtildi.
Geçtiğimiz aylarda yürütülen restorasyon ve konservasyon çalışmaları sırasında hamamın soğukluk ve ılıklık bölümlerinde yer alan duvar resimleri ve yazılar gün yüzüne çıkarılıp temizlendiği hatırlatılırken, resimlerin aslına uygun bir şekilde temizlenmesinin ardından da sağlamlaştırma işlemine geçildiği dile getirildi. Söz konusu çalışmalarda ortaya çıkarılan resimlerde ev, değirmen ve manzara temalarının işlendiği görülürken, bazı resimlerin altında da eser sahibinin adı olduğu düşünülen biri Osmanlıca, diğeri de Yunanca olmak üzere 2 yazı gün yüzüne çıkartıldığına dikkat çekildi.
Tarihi Hadra Hamamı'nın aslına uygun restorasyonu amacıyla gereken tüm malzeme ve materyaller, yüklenici firma tarafından Türkiye'nin farklı illerinden temin edildiği vurgulanırken, mermerin Marmara Bölgesi'nden, granit ve küp taşlarının Bergama'dan, duvar taşlarının Gaziantep'ten, pik döşemeler ve fil gözü camların da İstanbul'dan getirildiği bilgisi verildi. Yapıda kullanılan taşların da herhangi bir makine kullanılmadan el işçiliğiyle taşocaklarından temin edildiğinin altı çizilirken, yapının restorasyon çalışmasında Mersin'den ise sadece siyah kum temin edilip kullanıldığı açıklandı.
Hadra Hamamı'nın restorasyon ve konservasyon projesini önemsediklerini vurgulayan Akdeniz Belediye Başkanı Fazıl Türk, bir kentin kültürel ve tarihi mirasının gelecek kuşaklara aktarılmasında yerel yöneticilere büyük görev ve sorumluluk düştüğünü söyledi. Türk, "Hadra Hamamı Restorasyon ve Konservasyon Projesi ile birlikte yıllarca kaderine terk edilen ve adeta harabeye dönen tarihi yapıyı Mersin'e ve Mersinlilere yeniden kazandırmanın gururu ve mutluluğunu yaşıyoruz. Projemizde, hamamın orijinal haline en yakın biçimde restore edilmesi ve korunması sağlanacak. Tarihi hamam, çalışmaların sona ermesinin ardından, kentimizde kültürel ve sanatsal etkinliklerin buluştuğu bir mekâna dönüştürülerek halkımızın hizmetine sunulacak" dedi.