Mersin Romanlar Sosyal Kültür Dostluk ve Dayanışma Derneği Başkanı Cemal Moğultekin, toplum olarak artık lafta değil, icraatta birtakım şeyleri görmek istediklerini ve her şeyden önce de insanca yaşamak istediklerini söyledi.
Akdeniz Belediyesi ile Mersin Romanlar Sosyal Kültür Dostluk ve Dayanışma Derneği tarafından ortaklaşa organize edilen 'Romanlar Konuşuyor' adlı konferansta, Roman vatandaşların sorun ve sıkıntıları masaya yatırılıp çözüm yolları arandı. Akdeniz Belediyesi Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen etkinliğe Roman Federasyonu Genel Sekreteri Adnan Keser, Akdeniz Belediyesi Meclis Üyeleri Makbule Kaplan, Gurbet Kapancılar, Hasan Arık, Faik Eroğlu, Türkiye Değişim Hareketi (TDH) Kadın Kolları Akdeniz Bölge
Sorumlusu Adile Özkan, Siyaset Bilimci Ahmet Tekniker ve çok sayıda davetli katıldı.
Romanların farklı yaşam öykülerinin yanı sıra kültürleri ve müziklerini işleyen 'Romanlar: Acılı ve Acıklı Halkın Öyküsü' adlı belgeselin gösterimiyle başlayan etkinlikte konuşan Cemal Moğultekin, toplum olarak yıllardır ayrımcılığa uğradıklarını ileri sürerek, kamu kurum ve kuruluşlarının kapısından içeri girmelerine bazı kişilerin engel olduğunu ancak artık bunların aşıldığını ve her kurumun kapısının kendilerine açık olduğu gibi hiçbir kapıdan da kolay kolay geri çevrilmediklerini dile getirdi.
Moğultekin, insanların kendilerini sevdiklerini söylemelerinin yeterli olmadığını ve artık lafta değil, icraatta birtakım şeyleri görmek ve hizmet almak istediklerini dile getirdi. Lafla hiçbir şeyin olmayacağını ve Romanlar olarak insanca yaşamak istediklerini ifade eden Moğultekin, "Biz örgütsüz yaşadık ve bunun verdiği güçsüzlüğü yaşadık. Ama artık her zaman yanınızda, yanımızda olan bir derneğimiz var" dedi.
Roman kadınları adına konuşan Dilek Kısır ise başta barınma ve işsizlik olmak üzere eğitim ve sağlık gibi alanlarda çok ciddi sorunlarla karşı karşıya olduklarını ifade ederek, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bize 'Siz niye kültürsüzsünüz, niye çocuklarınızı okutmuyorsunuz?' diye soruyorlar. Biz çocuklarımızı nasıl okutabiliriz ki? Biz bir odalı evlerde hem yatıyor hem kalkıyor hem de yiyip içiyoruz. Biz de güzel yerlerde yaşamak, güzel işlerde çalışmak ve evlatlarımızı en iyi şekilde yetiştirmek istiyoruz.
Yetkililere sesleniyoruz: Lütfen bizimle ilgilenin ve yaşadığımız tüm sorunlarımızı çözün."
Konferans, Roman kadınların kürsüye gelerek farklı konularda söz alması ve taleplerini anlatmasıyla son buldu.