22
Aralık
2024
Pazar
MERSİN

Ruhsat sorunu çözüm bekliyor

Mersin Müftüsü Niyazi Ersoy, kent genelinde bulunan birçok caminin olduğu gibi Muğdat Camisi'nin de inşaat ruhsatının bulunmadığını, sorunu çözme noktasında görüşmelerde bulunduklarını söyledi.

Mersin genelinde bin 360 caminin ibadete açık olduğunu, bunlardan 309'unun kent merkezinde yer aldığını ifade eden Ersoy, bu camilerin değişik kurum, kuruluş, vakıf ve dernekle birlikte özel şahıslara ait mülkiyet olduğunu dile getirdi. Ersoy, Mersin merkezde 159 adet caminin köy tüzel kişiliğine ait olduğunu, derneklere ait cami sayısının 49, belediyelere 38 ve Türkiye Diyanet Vakfı'na ait 27 cami bulunduğu bilgisini verdi.

Mülkiyeti Hazine ve Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne ait camilerin de bulunduğunu, söz konusu camilerin sayısının da 16 olduğunu belirten Niyazi Ersoy, şahıs ve özel vakıflara ait cami sayısının da 20 olduğuna dikkat çekti.

Belirtilen camilerde bine yakın din görevlisinin bulunduğunu belirten Ersoy, Mersin şehir merkezinde yer alan camilerde Cuma günü baz alındığında da 309 adet camide 70-80 bin kişinin dini inançlarını yerine getirdiğini, bu rakamın da yaz aylarıyla birlikte 150-200 bine yükseldiğini kaydetti. Ersoy, kentte yer alan camilerle ilgili olarak mülkiyetten kaynaklanan herhangi bir sorunun olmadığını, camilerin yapılıp ve namaz kılınmasına müsaade edilmesi durumunda herhangi bir mülkiyet sorununun da yaşanmayacağını savundu.

Camilerin mülkiyet sorunu değil, ruhsat sorunu olduğunun altını çizen Ersoy, özellikle 1999 yılında meydana gelen "Marmara Depremi"nin ardından tüm camilere ruhsat alma zorunluluğunun getirildiğini, bu kapsamda da son dönemlerde inşa edilmek istenen camiler için öncelikli olarak mülkiyet sorununun çözülüp, gerekli inşaat ruhsatının alınmasına önem verdiklerini söyledi.

1987 yılında inşaatına başlanan ve 1990 yılında tamamlanan Muğdat Camisi'nin, aynı zamanda da Mersin'in en büyük camisi olduğunun belirten Niyazi Ersoy, caminin Hazine'ye ait bir arsa üzerinde; 6 bin 500 metrekarelik alanda 2 katlı bir yapıdan oluştuğunu ve söz konusu camide aynı anda 15 bin kişinin ibadetini rahat bir şekilde yerine getirebildiğini dile getirdi. Ersoy, hazineye ait arazi üzerinde kurulan caminin ruhsatının olmadığı yönündeki iddiaları da doğruladı.

Ersoy, "Mersin genelindeki birçok camimizde olduğu gibi Muğdat Camisi'nin de ruhsatı yok. Belirli bir planı ve projesi olan cami, yerel yöneticilerin de bilgisi dahilinde yapılıp bugünlere kadar geldi. Dolayısıyla doğrudur ve inşaat ruhsatı yoktur. Biz, Mersin genelindeki camilerin ruhsat sorununu çözmek için çaba sarf ediyoruz. Sorunu çözme noktasında da kararlıyız" dedi.

Camilere inşaat ruhsatını veren yetkili merciinin belediyeler olduğunu, bu nedenle de karşılıklı görüşmelerle de sorunu aşmaya çalıştıklarını ifade eden Ersoy, il müftülüklerinin inşaat yapma yetkisinin olmadığını, sadece herhangi bir ibadethanenin yapımında yol gösterici bir misyon üstlendiklerini vurguladı.

İHA
Yayın Tarihi : 12 Kasım 2008 Çarşamba 11:48:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?