Mersin Orman Bölge Müdürü Mustafa Gözükara, sedir kabuk böceklerinin ormana verdiği zararın yangından daha fazla olduğunu belirterek, bu konuda özellikle biyolojik mücadeleye önem verdiklerini söyledi. Bu zararlıların hızla çoğaldığına dikkat çeken Gözükara, üniversitelerden de sedir kabuk böcekleriyle mücadele konusunda kendilerine destek vermesini istedi.
Mersin'in Bozyazı ilçesinde, Orman Koruma ve Yangınla Mücadele Daire Başkanlığı tarafından ormancılara yönelik 'Sedir Kabuk Böceği' eğitim semineri düzenlendi. Seminere Orman Genel Müdür yardımcıları Ahmet Ulukanlıgil, Mehmet Ali Yılmaz, Nurettin Doğan ve Mersin Orman Bölge Müdürü Mustafa Gözükara ile birlikte Ankara, Antalya, Mersin, Konya, Adana, Isparta, Denizli ve Kahramanmaraş'tan gelen kurum temsilcileri katıldı.
Seminerde konuşan Orman Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Ulukanlıgil, sedir kabuk böceğinin yangından daha tehlikeli olduğuna dikkat çekerek, “Yangını görebildiğimiz için söndürme çalışması yapabiliyoruz. Ancak sedir kabuk böceklerinde durum böyle değil. O yüzden bu konuda çok titiz çalışmamız gerekiyor. Genel Müdürlük olarak bu konudaki mücadeleye her türlü desteği vermekteyiz" dedi.
Mersin Orman Bölge Müdürü Mustafa Gözükara da, konuşmasına bölge müdürlüğü olarak yaptıkları çalışmaları anlatarak başladı. Mersin Orman Bölge Müdürlüğü'nün 2005 yılında TSE Kalite Belgesi aldığını hatırlatan Gözükara, çalışmaların bu kapsamda yürütüldüğünü söyledi. Mersin'in 1 milyon 592 bin nüfusa sahip büyük bir il olduğunu ve bu nüfusun yüzde 22'sinin orman içerisinde yaşadığına dikkat çeken Gözükara, "Bölgemizde 425 belde ve köy bulunmaktadır. Bu bizim açımızdan hem olumlu hem de olumsuz durum oluşturmaktadır. 8 işletme müdürlüğümüz, 44 şefliğimiz bulunmaktadır. Toplam bin 582 personelimiz mevcut. İlimizin toplam orman alanı 840 bin hektardır. Verimli orman alanlarımızı sürekli olarak genişletiyoruz. 2007 yılında 60 bin hektar verimli orman alanı kazandırdık, 2008-2010 yılları arasında da Milli Ağaçlandırma Seferberliği döneminde 74 bin hektar alanı ağaçlandırarak verimli orman alanımızı yüzde 60'lara çıkarmayı hedefledik. Bölge Müdürlüğümüzün 2008 programında 13 bin hektar sahada gençleştirme ve rehabilitasyon çalışması yürüterek 7 milyon fidanı toprakla buluşturmayı hedefledik. Bölgemizde 3 bin 500 ton kozalak topladık ve sonbaharda sedir kozalağı toplayacağız. 2008 yılında aynı zamanda 38 bin 500 hektar sahada bakım çalışmaları yapacağız. Orman dışı alanlarda harnup ve zeytin dikim, aşılama çalışmaları yapmaktayız. 4 adet geçici fidanlık kurduk 1 milyon 150 bin adet fidan yetiştiriyoruz. Bunun 750 bini sedir, 400 bini de kızılçam. 2008 hedefimiz 2 milyon fidan üretmek. Orman sahalarımızda adaptasyon çalışmalarımızı geliştirerek yürütmekteyiz. 3 bin 600 ton sedir kozalağı topladık. 4.5 milyar adet sedir tohumunu toprakla buluşturduk" diye konuştu.
Sedirin altın kadar kıymetli olduğunu, Toroslar'a altın ektiklerini dile getiren Gözükara, sedirin, ekolojik ve fonksiyonlarından dolayı çok büyük öneme sahip olduğunu vurguladı. Akdeniz bölgesinde yetişen ve büyük kısmı Mersin Orman Bölge Müdürlüğü sahasında bulunan sedir ağaçlarının böceklerden korunmasına büyük önem verdiklerini söyleyen Gözükara, "Bu böceklerin verdiği zararlar, yangın kadar bizim için önemli. Bölge müdürlüğü olarak her türlü tedbirin alınması gerektiğine inanıyoruz. 94 bin hektarlık sahada böcekle mücadele ediyoruz. Mücadelemizi ağırlıklı olarak biyolojik, mekanik ve biyoteknik olarak sürüyor. Kimyasalı mümkün mertebe kullanmıyoruz, bu sene özellikle kimyasal mücadele yapmadık. Bilindiği gibi kimyasallar çevreye ve doğaya zarar veriyor. Biyolojik mücadele için 3 istasyonumuzda, 2008 yılında 23 bin 'calasoma' ürettik. Ürettiğimiz calasomaları çevreci ve öğrencilerimizle birlikte orman sahalarına bıraktık. Fix sineği için 205 adacık yaptık. Çam kese böceği için 80 adet kafes koyduk, kuş kafesleri yaptırdık ve astık, kırmızı karınca bıraktık. Sedir kabuk böceği 1994 yılında tespit edildi. 2004 yılına kadar çam kabuk böceği olarak tanımladık. Yaptığımız araştırmalar sonunda sedir kabuğu böceği olduğunu anladık ve mücadelemiz bu yönde sürmekte. Bu böcekler çok çabuk gelişiyor, ağaçları yangın görmüş gibi kurutuyor. 1994-2008 yılları arasında 25 bin metreküp sedir ağacını kesip ormandan çıkarmak zorunda kaldık. Tuzak ağaç mücadelesine de ağırlık veriyoruz. Bu konuda üniversitelerimizin de yardımına ihtiyacımız var. Yapacakları araştırmalarla bize destek versinler" şeklinde konuştu.
Seminerde daha sonra uzmanlar tarafından orman personeline sedir kabuk böceği ve mücadele konusunda bilgiler verildi.