Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan, 1/100.000'lik Çevre Düzeni Planı'nın iptal edilmesinin sadece çöp sorunuyla ilgili olmadığını ifade ederek, kararla birlikte Mersin'deki tüm planların iptal edildiğini söyledi.
Özcan, ortada kendilerine ulaşan herhangi bir mahkeme kararı olmadığını belirterek, sorunun Çevre ve Orman Bakanlığı'ndan kaynaklandığını dile getirdi.
Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından Katı Atık Düzenli Depolama Alanı olarak ilan edilen bölge için Danıştay 6. Dairesi, 'yürütmeyi durdurma' kararı verdi. Gelişmeleri İHA'ya değerlendiren Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan, şu an için kendilerine ulaşan herhangi bir karar olmadığını ve bu nedenle açıklama yapılmasını da doğru bulmadığının altını çizdi.
Özcan, mevcut bilgiler ışığında bir değerlendirme yapılacaksa da; 1/100.000'lik Çevre Düzenleme Planı'nın sadece çöp için değil, Mersin geneli için iptal edildiğine dikkat çekti. Özcan, "Şu anda Mersin'in 1/100.000'lik planı yok. Peki neden iptal edildi? Çevre ve Orman Bakanlığı, söz konusu planla ilgili olarak hazırlanan yönetmelik yürürlüğe girmeden planı onayladı. Bunu biz yapmadık Bakanlık yaptı. Bu nedenle bugün sıkıntı yaşanıyor. Ve bu gelişmelerin ardından da yapılan itirazlar sonucunda plan iptal edildi. İtirazlar sadece çöp için değil, bir çok konu ve alanla ilgili. Ve bugüne kadar açılan 40-50 dava var. 1/100.000'liğin yoğunluğuna itiraz edilmiş, akaryakıt tanklarına yani dolum tesislerine itiraz edilmiş" dedi.
Ön fizibilite çalışmaları yapılmadan 1/100.000'lik Çevre Düzenleme Planı'nın ihale edilerek hazırlandığını hatırlatan Özcan, planın da mevcut yönetmeliğe uygun olmadığı iddiasıyla geri çekildiğini belirtti. Sorunun sadece çöp sorunu olmadığına işaret eden Özcan, Mersin'de bütün planların iptal edildiğini bu kapsamda da Çevre ve Orman Bakanlığı'nın yeni bir plan hazırlayıp onaylayacağını, Mersin'in de yeni bir plana kavuşacağını dile getirdi.
Özcan, yaşanılanların; "Çöpü kaldırdık. İptal ettirdik. Yaptırmayacağız" meselesi olmadığını, sorunun temelinde 1/100.000'lik planın yattığını vurgulayarak, çözümün de 1-2 ay sürebileceğini, yeni bir plan oluşturulup yeni çöp depolama alanı da yine aynı yerde planda işaretlendiğinde sorunun kendiliğinden çözüleceğini anlattı.
ÇİMSA'nın kuzeyinde yer alan ve 'yeni çöp depolama alanı' olarak ilan edilen bölgedeki çalışmaların tamamlandığını ve 10 günlük bir zaman diliminin ardından çöp dökmeye başlayacaklarını ifade eden Özcan, "Çöp sorununu çözdük ve şu anda hiçbir sıkıntımız kalmadı. Toroslar'daki mevcut çöp depolama alanını da rehabilite ettik. Yeni çöp alanı da hazır. Burada 1/100.000'lik Çevre Düzenleme Planı'nın hazırlanması nedeniyle bir gecikme söz konusu olabilir. Ve bu plan hazırlanıncaya kadar da yeni alana çöp dökemeyebiliriz. Danıştay nasıl bir karar aldı onu bilmiyoruz ve şu an için elimize ulaşan bir karar da yok" diye konuştu.
Danıştay 6. Dairesi tarafından alınan kararda; Esenli'nin çöp depolama alanı olarak gösterildiği iddialarına Macit Özcan, şu yanıtı verdi:
"Hayır kesinlikle Esenli söz konusu dahi değil ki. Tartışılan konunun Esenli ile ilgisi yok. Açılan ve mahkemece verilen karar böyle değil. Ben daha kararı bile görmedim ama herkes kafadan atıyor. Bekleyip görmek lazım. Danıştay nasıl bir karar vermiş diye. O zaman da çıkar gerekli açıklamaları kamuoyuna yaparız."
ya bırakın bunları ya 10 senedir nerde kaldı bu cöp sorunu hani sahilde denize girecektik yer varmıkşii girecz hep taş oldu ya onları kaldırdık hadi bunu masrafı ney bakalımm otogar sözü cöp sözüüü bunlar hep neyyy 10 sendir bir sahil oldu şimdi secimler başladı yollarda camur varr saygılarr