Mersin'in en eski yerleşim bölgelerinden biri olmasının yanı sıra kentin önemli tarihi kalıntıları olarak da öne çıkan; 'Tırmıl Tepe Höyüğü'nün çorak yapısından kurtarılıp, yeşillendirilerek ziyarete açılacağı bildirildi.
Merkez ilçe Akdeniz Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü'ne bağlı ekiplerce Özgürlük Mahallesi'nde höyükte gerçekleştirilen çalışmalarla birlikte, mekanın tarihi ve doğal dokusu korunarak ağaçlandırılması, tüm bu çalışmaların ardından da halkın kullanımına açılması planlanıyor. Konuyla ilgili olarak Adana Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü'ne yapılan resmi başvurunun yanıtının da beklendiği vurgulanırken, ilk iş olarak da höyüğün etrafındaki bulvar ve caddelerde kapsamlı bir temizlik ve bakım çalışması gerçekleştirilerek, tonlarca moloz ve çöpün kaldırıldığı kaydedildi.
Bölgedeki çalışmaları değerlendiren Akdeniz Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Aslan, "Söz konusu bölge, cadde ve bulvarlar olduğu için yasa gereği Büyükşehir Belediyesi'nin yetkisinde. Biz de bunun üzerine konuyla ilgili olarak Büyükşehir ile konuyla ilgili yazışmalar yaptık. Tabi yazışmadan önce de sürücülerimiz ile halkımızın zor anlar yaşamaması için kendi imkanlarımızla höyüğün etrafının temizliğini yaptık. Halkımızdan ve özellikle de inşaat sahiplerinden bölgeye moloz ve çöp dökülmemesi konusunda duyarlılık bekliyoruz" dedi. Aslan, Tarihi Tırmıl Tepe Höyüğü için önemli bir proje hazırlığı içinde olduklarını, ancak bunun gerçekleşmesi için de Adana Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü'nün izin vermesi gerektiğini anlattı.
Tırmıl Tepe Höyüğü'nü yeşillendirmeyi planladıklarını belirten Aslan, bu noktada kurulun gerekli izinleri vermesi halinde söz konusu alanın yeşillendirilerek halkın kullanımına açık piknik ve sayfiye alanı haline getirileceği, bununla birlikte yapının tarihi dokusuna zarar verilmemesi için de gereken tüm önlemlerin de alınacağı bilgisini de verdi. Aslan, "Büyükşehir Belediyesi ile de yeniden görüşeceğiz. Buranın Mersin'e ve Akdeniz'e kazandırılması gerekiyor. Ama ne yazık ki o bulvar ve caddelere molozlar dökülüyor. Daha önce de birkaç kez temizledik ancak bunun önüne geçemiyoruz. Büyükşehir'in bölgeyle daha çok ilgilenmesi şart. Ara sıra tepenin etrafını elden geçiriyoruz. Ama bölgede baraka tipi evler de var. Bir plan ve proje çerçevesinde ve bir bütün olarak söz konusu alan bir düzene kavuşturulmalı" diye konuştu.