Tarım sektörü, global krize rağmen hedef büyüttü. Türkiye'nin yanı sıra 10 ülkeden toplam 200 firma, Mersin'de bu yıl 4.'sü gerçekleştirilecek olan Uluslararası Tarım Fuarı'nda buluşacak. Fuarda, anavatanı Güney Amerika'nın ardından ilk kez Mersin'de üretilen yer kirazı da görücüye çıkacak.
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) tarafından 1-4 Nisan 2009 tarihleri arasında organize edilecek olan 'Mersin 4. Uluslararası Tarım Fuarı' ile ilgili olarak Mersin Tüccar Kulübü'nde bir tanıtım toplantısı düzenlendi. Burada konuşan MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, bugün gelinen noktada Mersin'in gerek üretim, gerekse de ihracat potansiyeli bakımından Türkiye'de tarım sektörünün merkezi konumunda olduğunu vurguladı.
Aşut, dünya genelinde yaşanan ekonomik krize rağmen kentteki tarım
sektörünün hedef küçültmediğini, aksine hedefini yüksek tutarak ciddi bir ihracat rakamının yanında önemli bir üretim kapasitesiyle de tüm dünyada dikkatleri üzerine çekmeyi başardığını anlattı. 2009 yılının Ocak-Şubat dönemi ile bir önceki 2008 yılının aynı dönemini yaş meyve-sebze sektörü açısından değerlendiren Aşut, değerde yüzde 29, tonajdaysa yüzde 47'lik bir artış yaşandığını ve Mersin'in şu anda dünya ölçeğinde bölgesinde en güçlü konumda yer aldığını söyledi.
Aşut, tarım sektöründe 20 milyar dolarlık ihracat hedefinin gerçekleştirilmesinde kentin önemli bir kaynak olarak görüldüğünün altını çizdi. Fuarla ilgili açıklamalarda da bulunan Aşut, geçen yıl düzenlenen fuara 160 firmanın katıldığını hatırlatarak, bu yıl krize rağmen fuara Türkiye'nin yanı sıra İtalya, Fransa, İsrail, Güney Kore, Almanya, Suriye, Hollanda, Mısır, Sırbistan ve İngiltere'den toplam 200 firmanın katılacağını açıkladı.
Tüm bunların yanında Akdeniz İhracatçı Birlikleri'nin (AKİB) organizasyonunda Azerbaycan, Gürcistan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Rusya, Suriye, Ukrayna, Sudan ve Türkmenistan'dan da alım heyetlerinin fuar kapsamında Mersin'e geleceğine işaret eden Şerafettin Aşut, ayrıca Ürdün, Suudi Arabistan, İtalya, Yunanistan, Suriye, Irak, Hindistan ve Romanya'dan da işadamlarının fuara ziyaretçi olarak geleceğini söyledi. Tarımda ciddi bir finansman sıkıntısı yaşandığını belirten Aşut, bu noktada da çiftçilerin sorunlarına yanıt aranabilmesi amacıyla eski Devlet Bakanı Ayfer Yılmaz'ın konuşmacı olarak katılacağı "Tarımsal Yatırımların Finansmanı" konulu bir toplantı düzenleneceğini kaydetti.
Dünyada yaş meyve-sebze pazarında 50 milyon dolarlık bir ihracat hacmine sahip olan ve anavatanı Güney Amerika'nın ardından ilk kez AKİB öncülüğünde Mersin'de yetiştirilen 'yer kirazı'nın da fuarda görücüye çıkacağını anlatan Aşut, bölge çiftçilerinin ürünü tanımaları açısından örnek seralarda sergilenen meyvenin Türkiye açısından önemli bir ihraç ürünü haline gelebileceğini söyledi.
MERSİN 4. ULUSLARARASI TARIM FUARI
1-4 Nisan 2009 tarihleri arasında Yenişehir Fuar Merkezi'nde gerçekleştirilecek olan 'Mersin 4. Uluslararası Tarım Fuarı', MTSO tarafından düzenleniyor. Fuar, Dış Ticaret Müsteşarlığı, KOSGEB, Türkiye Ziraat Odaları Birliği ve Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından da destekleniyor.
Türkiye'nin yanında 10 ülkeden 200 firmanın katılımıyla kapılarını açacak olan fuarda; seracılık malzeme ve ekipmanları, tarım makineleri ve ekipmanları, sebze ve meyve işleme ve paketleme, tohum, gübre, bitki korumaları, sulama makine ve ekipmanları, organik tarım uygulamaları, süs bitkileri, peyzaj malzemeleri, hayvancılık ekipmanları, balık yemi, fide, fidan ve süt ekipmanlarının sergileneceği bildirildi.