22
Aralık
2024
Pazar
MERSİN

Tarımsal üretime kontrol

Mersin Ziraat Odası Başkanı Cengiz Gökçel, tarımsal üretimde kullanılan zirai ilaç kalıntısının standartlara uygun bir seviyeye düşürülerek, sağlıklı ürün yetiştirilmesinde Türk çiftçisinin önemli bir aşama kaydettiğini söyledi.

Ziraat Odası Başkanı Cengiz Gökçel, Mersin'de tarımsal üretimde kullanılan kimyasalların kayıt altına alınması ve izlenilebilirliğinin sağlanması noktasında başlatılan çalışmalar kapsamında merkez ilçe Akdeniz'e bağlı Kazanlı Belde Belediyesi'nde bölge sera ve örtü altı üretimi yapan çiftçilere yönelik olarak bir bilgilendirme toplantısı yaptı. Gökçel, Türkiye'nin tarımsal ürün ihracatında Rusya Federasyonu, Avrupa Birliği (AB) ve gelişmiş ülkelere çok iyi ilişkiler içerisinde olduğunu, iç piyasada da tüketimin önemli bir noktada yer aldığına dikkat çekti. Gökçel, bu nedenle de zirai ilaç kalıntılarının çevre ve insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerinin en aza indirilmesi ve ihracat değerlerinin korunabilmesi amacıyla; tarım ilacı kullanımının gelişmiş ülkeler standartlarında, bilinçli ve kontrollü bir şekilde yapılması gerektiğini savundu.

Gökçel, Türkiye'nin sahip olduğu potansiyeli en iyi şekilde değerlendirebilmesinin; dış pazarda rekabet üstünlüğü sağlanarak, dünya pazarında almış olduğu payın yükseltilmesinin yanında ihracat rakamlarının arttırılması, yaşanan sorun ve sıkıntılara kalıcı çözümler bulunması, gıda güvenliği ve kalitesinin sağlanmasına yönelik üretimle mümkün olduğunu vurguladı. Zirai ilaç kalıntısı sorununun aşılması, sağlıklı ürün üretiminde önemli bir aşama kaydettiklerini anlatan Gökçel, yapılan çalışmaların kalıcılığının sağlanmasının da sürdürülebilir bir üretimin gerçekleşmesine bağlı olduğunun altını çizdi. Gökçel, "Bu bağlamda eğitimin kesintisiz bir şeklide devam etmesinin yanı sıra piyasa denetimlerinin düzenli bir şekilde yapılması da sağlanmalı, tüketicilerimizin de konuyla ilgili doğru bilgilendirilmesi, konunun uzmanı olmayan kişilerce yalan yanlış yapılan açıklamalarla boş yere tedirgin edilmemesi gerekmektedir" dedi.

Türkiye'nin yaş meyve-sebze ihracatından yıllık ortalama 1.5 milyar dolarlık bir gelir elde ettiği bilgisini de veren Gökçel, bu durumun da ülke ekonomisine büyük katkıda bulunduğunu söyledi.

Cengiz Gökçel, son dönemlerde artan gıda fiyatlarının tarımın ne kadar önemli ve vazgeçilmez bir sektör olduğunu bir kez daha ortaya koyduğuna dikkati çekerek, Türkiye'nin sahip olduğu mevcut tarımsal potansiyelinden yeterli ölçüde faydalanılmasını, sektörün ülke ekonomisine ve üreticilere katkısının arttırılmasını, ülke itibarının zedelenmemesini, dış piyasaya olduğu kadar iç piyasaya da güvenilir ürünlerin sunulmasını ve sorunun kalıcı bir şekilde çözümlenmesi bakımından eğitim faaliyetlerine önem verilmesini vurguladı. Gökçel, "Bitkisel üretimde kullanılan kimyasalların kayıt altına alınması ve izlenmesi hakkında yönetmelik; 4 Kasım 2008 tarihinde yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Yönetmelikle birlikte üreticilere üretim aşamasında kullanılan bitki koruma ürünü ve diğer kimyasallar için kayıt tutma zorunluluğu getirilmiş, ürün kimliği olmayan ürünlerin satışa sunulamayacağı hükme bağlanmıştır. Söz konusu Yönetmeliğin sera ve örtü altı üretimine ilişkin hükümler 4 Kasım 2008 itibarı ile yürürlüğe girdi" diye konuştu.

Kazanlı, Adanalıoğlu ve Yenitaşkent beldelerinde Mersin'in örtü altı üretiminin yüzde 70'lik bir bölümünün gerçekleştirildiğine işaret eden Gökçel, insan sağlığının her şeyin üzerinde olduğunu hatırlattı.

Gökçel, hiçbir üreticinin satamayacağı ürün için, itibarının zedelenmesi, malının elinde kalması, ürün fiyatının düşmesi için üretim yapmayacağını, bu nedenle de Mersinli çiftçilerin üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmeye hazır olduğuna inandığını da ekledi.

İHA
Yayın Tarihi : 7 Aralık 2008 Pazar 15:02:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?