Mersin Orman Bölge Müdürlüğü tarafından, orman yangınlarıyla mücadele çalışmaları kapsamında gerçekleştirilen 'orman yangını tatbikatı' gerçeğini aratmadı.
Helikopterlerin de katıldığı tatbikatta düşerek yaralanan ve dumandan etkilenen köylülerse ambulansla hastaneye kaldırıldı.
Mersin Orman İşletme Müdürlüğü Taşbaşı Mevkii'nde oluşturulan 'hayali' bir senaryoya bağlı kalınarak yürütülen tatbikatı Vali Yardımcısı Ahmet Soley, Orman Bölge Müdürü Mustafa Gözükara, Bölge Müdür Yardımcıları Refik Ulusoy ve Salim Karabulut ile birlikte Koruma Şube Müdürü Tufan Anamurluoğlu da takip etti. Tatbikat senaryosuna göre; bir tepenin farklı yerlerinde yangın çıktığı ihbarını alan ekipler, önce merkez ardından da yangının çıktığı bölgeyi uydu haritası üzerinden takip eden komuta aracının yönlendirmesiyle birlikte hızla olay yerine sevk edildi. Bölgeye ulaşan ekipler, alevlerin yayılma ihtimaline karşılık yangının çevresine köpük sıkarken, söndürme çalışmalarına da zaman kaybedilmeden başlandı. İki adet helikopterin de kullanıldığı tatbikat, gerçeğini aratmazken bir orman işçisi de temsili olarak dumandan etkilendi. Bu esnada tatbikatta düşerek yaralanan ve dumandan etkilenen köylülerse, olay yerinde bulunan ambulanslarla hastaneye kaldırıldı.
Mersin'de 850 bin hektarlık bir orman varlığının 264 bin 500 hektarının genç ormanlardan oluştuğuna dikkat çeken Orman Bölge Müdürü Mustafa Gözükara, bunun yanında kent nüfusunun yüzde 22'sine denk gelen 330 bin vatandaşın da orman içinde veya ormanlık bölgelerin yakınında bulunan köylerde ikamet ettiğini vurguladı. Bu ormanların, yangın riskine karşı oldukça hassas bir yapıya sahip olduğuna dikkat çeken Gözükara, orman yangınlarıyla mücadele kapsamında alınan önlemler hakkında da bilgi verdi.
Her yıl il genelindeki 200 orman köyünde yaşayan yaklaşık 20 bin kişiye yönelik olarak; orman yangınlarıyla ilgili bilgilendirme toplantıları gerçekleştirildiğini anlatan Gözükara, tatbikatla ilgili bilgiler de verdi. Mustafa Gözükara, tatbikatla birlikte yangın söndürme ekiplerinin ekipmanlarını tam kapasiteyle kullanmaları, her türlü teknolojik verilerle hareket kabiliyetlerinin arttırılarak, etkili bir şekilde yangına müdahale edilebilmesinin amaçlandığını dile getirdi.
Vali Yardımcısı Ahmet Soley ise, alınacak tedbirlerle birlikte orman yangınlarıyla birlikte tahrip olacak ormanlık alan miktarını asgari seviyede tutmayı amaçladıklarını ifade ederek, “Ülkemizin yeşil dokusunu oluşturan ormanlarımız, küresel ısınma ve iklim değişikliğinin olumsuz koşullarına karşı bizim sigortamız konumunda. Bugün yapılan tatbikatla birlikte; Orman Bölge Müdürlüğü'nün olası orman yangınları karşısında ne kadar kabiliyetli ve motivasyonlarının da üst düzeyde olduğunu gördük. Umudumuz; 2010 yılının en az orman yangınıyla geçen bir yıl olmasıdır” dedi.