Mersin'in Erdemli ilçesine bağlı Şahna ve Üzümlü Köyü'nde yetiştirilen Şahna üzümü olarak bilinen Tilkikuyruğu üzümünün hasadına başlandı.
Kalın kabuğu sayesinde eksi 5 dereceye kadar dayanabilen Şahna üzümünün bu yıl yaz ayında yaşanan sıcaklar sebebiyle hasadına erken başlanırken, rekoltenin düşük olması bekleniyor.
Şahna ve Üzümlü köylerinde ocak ayı sonuna kadar dalında tazeliğini koruyan meşhur Şahna üzümü geçen yıllarda en çok Rusya ve Kuveyt’e ihraç edilirken, baharın toplanan ve salamurası yapılan üzüm yaprağı ise Suriye’den ilgi görüyor.
SICAKLAR REKOLTEYİ DÜŞÜRDÜ
75-80 kuruş arasında değişen fiyatlarla hasadın başladığını belirten Şahna köyü muhtarı Nizamettin Öztürk, “Hasat başında oluşan fiyat önceki yıllara göre daha iyi. Ancak yaz ayında yaşanan kuraklık bağların verimini düşürdü. Dolayısıyla da ürün rekoltesi düşük olacak. Geçen yıl köyümüzden 2 bin ton üzüm hasadı gerçekleştirdik. Bu yıl ise Şahna ve Üzümlü köylerinin toplam hasadının ancak bu kadar çıkması bekleniyor” dedi.
Meşhur Şahna üzümünün geleceğinin su sorununun çözülmesine bağlı olduğunu da dile getiren Öztürk, “Yaz sıcaklarından bağlarımızı maalesef koruyamadık. Eğer bağlarımızı sıcaklarda ihtiyacı kadar sulama şansımız olsaydı, rekoltede düşmezdi. Gelecek yıllarda aynı sıkıntıların yaşanmaması için Gölpınar Göleti ishale hattının bir an önce köyümüze ulaşması gerekiyor. Bu konuda yetkililerden yardım bekliyoruz” diye konuştu.
ÜZÜMÜN 1 TL’YE KADAR ÇIKMASI BEKLENİYOR
Üzümlü Muhtarı Abdurrahman Çalışkan ise iki köyde 600 ile yaklaşık 1000 rakımında üzüm yetiştiriciliği yapıldığını belirterek, “Önceki yıla göre fiyattan memnunuz. Üzüm fiyatının 1 TL’ye kadar çıkması bekleniyor. Şuan için ilk kesilen üzümler iç piyasada tüketiliyor. Ancak köyümüze ihracatçının gelmesini önemsiyoruz. Ülkemiz ekonomisine katkı sağlamak için bütün ihracatçılarımızı köyümüze bekliyoruz” dedi.
ÜRETİCİLER NE DEDİ?
Şahna ve Üzümlü köylerinde üzüm üreten çiftçilerden Mustafa Başbilen, Osman Ersoy, Yakup Gürleyen ve Ali Kökçü bu yıl üzüm fiyatlarının 1 liraya çıkmasının beklendiğini söyledi. Üreticiler “Bu yıl her iki köyün rekoltesi geçen yıl köyün birinden çıkan rekolte ile aynı. Köylümüz bugün eğer bu üzümü yetiştirebilmişse bunu üzümün yaprağına borçlu. Çiftçimiz bahar ayında toplanan yaklaşık 300 ton sarmalık üzüm yaprağından elde ettiği gelir sayesinde ayakta kalmayı başarıyor. Üzümlerimizi yaz sıcağında sulamamız gerekiyor. Su sıkıntılarının ortadan kaldırılması şart. Değilse önümüzdeki yıl daha büyük tehlike ile karşı karşıya gelinilebilir” dediler.