Mersin Sebze Meyve Hali Komisyoncuları Derneği (MERSEMKOM) Başkanı Refik Canatan, Hal'deki işletmeler için belirlenen fiyatın oldukça yüksek olduğunu ifade ederek, belirlenen fiyatı hiçbir esnafın ödeyemeyeceğini bu nedenle de rakamların aşağıya çekilmesini ve satışların iptali için konuyu yargıya taşıdıklarını söyledi.
Toptancı hallerinin, bağlı bulundukları belediyeler tarafından kiraya verilmesi veya satılmasının yanı sıra hallerden belediyeye pay aktarılmasını ön gören kanun teklifi kapsamında Mersin Toptancı Hali'nin satışı noktasında harekete geçildiği bildirildi. Gelişmeleri dernek binasında düzenlemiş olduğu toplantıda değerlendiren Refik Canatan, haldeki işyerlerinin ihale usulüyle satışı ve kiraya verilmesinde söz konusu halde işletmecilik yapanlara yüzde 25 oranında indirimle satılmasına yönelik hüküm olmasına karşın, Büyükşehir Belediyesi'nin belirlemiş olduğu fiyatın oldukça yüksek olduğunu, bu nedenle de ihaleye katılımın düşük olacağını ileri sürdü.
Satışların bir an önce durdurulmasını gerektiğinin altın çizen Canatan, bu kapsamda da toplam 414 komisyoncunun konuyu yargıya taşıdığı bilgisini verdi. Yaşanan sorun ve sıkıntıların aşılabilmesi adına Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan ile bir araya gelerek, görüş alış-verişinde bulunduklarını hatırlatan Canatan, fiyat konusunda mutabakata vardıklarını ve Büyükşehir Belediye Meclisi Encümeni'nin de alınan kararı onayladığını, ancak bazı bürokratların karşı çıkması nedeniyle yeni fiyatlar belirlendiğini anlattı. Canatan, açıklanan rakamlarınsa oldukça yüksek olduğunu ve hiçbir işletme sahibinin belirtilen miktarı ödeyecek gücü olmadığı uyarısında bulundu.
"GEREKEN ADIMLAR ATILMAZSA HAL ESNAFI ZOR DURUMA DÜŞECEK"
Büyükşehir Belediyesi'nin fiyat konusunda geri adım atmasını beklediklerini kaydeden Canatan, "Eğer gereken adım atılmazsa bu hal esnafının yok olması anlamına gelecektir. Adana Toptancı Hali de satıldı. Ama oradaki dükkanlarla bizim dükkanlarımız bir değil. Barakaları bize fiyatının çok üstendeki bir meblağla satmak istiyorlar. Biz zaten Maliye ve Büyükşehir Belediyesi'nin bedava tahsildarlığını yapıyoruz. Zaten kriz hepimizi vurdu. Ayrıca son 3 yıl içerisinde tüccarların iflas etmesi nedeniyle, 13 milyon TL'lik bir kaynak Hal'den uçtu. Üreticinin ürünlerini veresiye verdik, buna bağlı olarak da tüccar iflas edip, Mersin'i de terk etti. Komisyoncu da tahsis iptal edilmesin diye parayı ödedi ve kendi zor duruma düştü" dedi.
"FİYATLARIN DÜŞÜRÜLMESİ VE SATIŞLARIN İPTALİ İÇİN DAVA AÇTIK"
Büyükşehir Belediyesi'nin fiyatları düşürmemesi ve satışları iptal etmemesi halinde konuyu yargıya taşıyıp taşımayacaklarına yönelik bir soruya da Canatan, şu yanıtı verdi:
"Büyükşehir Belediyesi'nin belirlediği fiyatlar; 115 bin TL'den başlıyor ve sırasıyla 125 bin TL, 150 bin TL, 175 bin TL, 195 bin TL ve 250 bin TL şeklinde derecelerine göre fiyatlar değişiyor. Hiç kimsenin bu fiyatları ödeyecek gücü, durumu yok. Konuyu yargıya taşıdık. 414 komisyoncu dava açtı. Zaten hiç kimse ihaleye de girmeyecek. Eğer geri adım atmazlarsa üyelerimizin isteği üzerine bir dizi eylem yapacağız. Bir borsa vazifesi de gören Hal'imizi yok etmelerini istemiyoruz."
Öte yandan Mersin Toptancı Hali'nde çöplerin bir süredir toplanmadığını, bunun yanında sebze atıklarının yerlerde çürüdüğünü iddia eden Refik Canatan, Hal'de faaliyet gösteren esnafın alacaklarının günü gününe tahsil edilmesine karşın, verilmesi gereken temel sağlık ve temizlik hizmetlerinin ise yeterli düzeyde olmadığını, bu durumun da kendilerini sıkıntıya soktuğunu dile getirdi. Tüm bunların yanında hiçbir önlem ya da tedbir alınmadan özgül güvenlik personeliyle yapılan sözleşmelerin feshedildiğini kaydeden Canatan, şu anda Hal'de güvenliği sağlayan hiçbir birim olmadığını ve insanların can güvenliğini yine kendisinin sağlamaya çalıştığının altını çizerek, "Eğer bir vatandaşın kılına zarar gelirse, yakalarına yapışırız. Bizi yok sayan zihniyeti kınıyorum" dedi.