Mersin Üniversitesi (MEÜ) Yabancı Diller Yüksekokulu tarafından bu yıl ilk defa hayata geçirilen uygulamayla birlikte, üniversite bünyesinde akademik eğitim alan yabancı uyruklu öğrencilere 'Türkçe' eğitim veriliyor. Öğrenciler bir yandan Türkleri yakından tanırken, diğer yandan da Avrupa Kredi Transfer Sistemi'nde (ECTS) 5 kredi kazanıyor.
Erasmus Öğrenci Değişim Programı'nın yanı sıra yurt dışından gelen veya üniversitenin yabancı dilde eğitim veren bölümlerinde okuyan öğrenciler için verilen eğitimin, ilk kez 2009-2010 Eğitim-Öğretim Yılı'nda başlatıldığı ve önümüzdeki yıllarda da devam etmesinin planlandığı kaydedildi. Daha önce Milli Eğitim Bakanlığı'nın düzenlediği bir program aracılığıyla Varşova Üniversitesi Türkoloji Bölümü'nde görev yapan ve 4 yıl boyunca yabancılara Türkçe eğitim veren okutman Bahar Soylu, söz konusu eğitim
etkinliğine katılan öğrencilere Türkçe dil bilgisi ve gramerin yanı sıra Türk kültürünü de anlatıyor.
Salı ve cuma günleri 10.00-12.00 saatleri arasında düzenlenen kurslara, farklı dönemlerde, farklı sayılarda öğrenci devam ediyor. Kurslara devam eden öğrencilere, her dönem için 5 kredi ve bir de sertifika veriliyor. 'Avrupa Dil Portfolyosu' da bulunan kursun sonunda verilen sertifika, öğrencinin kendi ülkesinde seçmeli bir ders yerine geçebiliyor. Öğrenci işlemleri, Dış İlişkiler Şube Müdürlüğü üzerinden yürütülürken; isteyen her öğrenci kursa katılabiliyor.
Erasmus Öğrenci Değişim Programı ile birlikte MEÜ'ye Slovakya'dan gelen Lucas Balusko, 2009 yılı ekim ayından bu yana 'Türkçe Dil Eğitimi Kursu'na katıldığını ifade ederek, her ne kadar Türkçe'nin öğrenilmesi zor bir dil olduğunu söylese de kendisine sağladığı katkıları da yine Türkçe olarak anlattı. Yine Erasmus kapsamında İspanya'dan Mersin'e gelen Laura Gonzalez Rodrigez ise kursa yeni başladığını belirterek, hem kurslarda öğretilenlerin hem de kitapların kendisine yol gösterici olduğunu dile getirdi.
Çeviri Bölümü 3. sınıf öğrencisi Alman Katharina Postel de hiç Türkçe bilmediğini ve kurslarda öğrendiklerinin hayatını kolaylaştırdığını ifade etti.
Üniversitelerin eğitim-öğretim, araştırma-geliştirme ve topluma hizmet etme gibi görevleri olduğunu hatırlatan MEÜ Yabancı Diller Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Hikmet Tan, bu noktada da kendilerinin topluma hizmet anlayışını da söz konusu kurslar aracılığıyla yerine getirmeye çalıştıklarını anlattı. Hikmet Tan, "Üniversitemize gelen yabancı uyruklu öğrencileri, kendi ana dillerinde yalnız bırakmak ve onlara Türkçe'yi öğretememek bizim için ciddi bir eksiklikti. Şimdi bu eksikliği giderdik, önümüzdeki
yıllarda daha da geliştirmemiz gerekiyor. Bu, bizim görevimiz" dedi.