Mersin'in merkez ilçe Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna, yeni nesil belediyecilikte kentin fotoğrafını çok iyi çekmek gerektiğini belirterek, "Kentin fotoğrafını çekeceksiniz, yapısına uygun projeler yapacaksınız. Kent geliştikçe istihdam artar. Gençler başta olmak üzere, herkes o pastadan pay almaya başlar” dedi.
Mersin Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Almanca Mütercim Tercümanlık Bölümü 1.sınıf öğrencileri, Toroslar Belediye Başkan Hamit Tuna’yı ziyaret ederek belediyenin çalışmaları hakkında söyleşi yaptı. Öğrenciler, Toroslar Belediyesi’nin çalışmalarını yakından takip ettiklerini belirterek, Belediye Başkanı Hamit Tuna’nın vizyonu geniş bir yönetici olduğunu söylediler. Bu çalışmaları, yazılı ve sözlü anlatım Türkçe dersinde işlemek ve bu tür projeleri kitap haline getirmek için söyleşi yapmaya geldiklerini ifade eden öğrenciler, hazırladıkları çeşitli soruları Başkan Tuna’ya yönelttiler.
Keyifli geçen söyleşide Başkan Tuna öğrencilere, 6 yıldan bu yana belediye başkanlığı sürecinde yaptığı icraatları, belediye başkanı olmanın sorumluluklarını, meslek eğitim projelerini, Toroslar’a kazandırdığı spor tesisleri ile eğitim alanında çocuklara ve gençlere yönelik yaptığı çalışmaları, sosyal, kültürel ve sportif etkinlikleri ile öne çıkan bir duruş sergilediklerini ve ilçe olmalarıyla yeni bağlanan 3 belde belediyenin ikisinden büyük borç yükü altına girdiklerini anlatarak bilgiler verdi.
Yol, park, temizlik yapmak gibi işlerin rutin görevler arasında bulunduğunu, ancak yeni nesil belediyecilikte kentin fotoğrafını çok iyi çekmek gerektiğini dile getiren Tuna, “Kentin fotoğrafını çekeceksiniz, yapısına uygun projeler yapacaksınız. Kent geliştikçe istihdam artar. Gençler başta olmak üzere, herkes o pastadan pay almaya başlar” diye konuştu.
Öğrencilerin, Yumuktepe Höyüğü’nde Mersin Üniversitesi ile Toroslar Belediyesi’nin ortaklaşa oluşturmayı düşündüğü ve askıda kalan 'Arkeoloji Müzesi Projesi' ilgili sorusunu yanıtlayan Hamit Tuna, höyüğün tüm yetkisinin Mersin Büyükşehir Belediyesi’nde olması nedeniyle çalışmalara başlayamadıklarını söyledi. Toroslar ilçesinin tek tarihi kalıntısı olan Yumuktepe Höyüğü’nün kendileri için çok önemli olduğunu belirten Tuna, “Dünyada ilk tarımın yapıldığı yer olarak tanımlanan ve medeniyetlere ev sahipliği yapan Yumuktepe Höyüğü`nde, Mersin Üniversitesi ile birlikte bir 'Arkeoloji Müzesi' kurmak için çalışmalar yapmak istedik. Höyüğün tüm yetkisinin Mersin Büyükşehir Belediyesi`nde olması nedeniyle çalışmalara başlayamadık. 2 kez yazılı olarak bu yetkiyi Büyükşehir Belediyesi`nden talep etmemize rağmen, olumlu bir cevap alamadık. Amacımız, 9 bin yıldır insan yaşamına tanıklık eden höyüğün turizme kazandırılmasıdır” dedi.
Yetkilerinde olmamasına rağmen sorumlu belediyecilik anlayışıyla höyük etrafında gerekli çalışmaları yaptıklarını ifade eden Tuna, şöyle devam etti; "Yumuktepe Höyüğü`nde yıllardır kazı çalışmaları yapan İtalya`nın Lecce Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsabella Caneva ve ekibine, imkanlarımız ölçüsünde bugüne kadar elimizden gelen desteği sağladık. İlçemizdeki tek tarihi kalıntı olması nedeniyle burayı çok önemsiyoruz. Yumuktepe Höyüğü, kentimizin turizmi açısından çok önemli. Höyüğün etrafında bulunan Efrenk Deresi’nin yan tarafında açtığımız 3 kilometrelik yürüyüş yolu ile burayı, herkesin gelip, rahatlıkla oturabileceği ve yürüyüş yapabileceği bir konuma getirdik. Belediye olarak tarihi ve kültürel değerlere büyük önem veriyoruz. İçimizde bir uhde kaldı. Höyüğümüzün etrafını güzelleştirdik ama bu dönemde de Büyükşehir Belediyesi’nden yetkiyi yeniden isteyeceğiz. İnşallah bu kez bu yetkiyi alırız ve ilçemizde bulunan tek tarihi kalıntı konumundaki Yumuktepe Höyüğü`nü turizme kazandırırız”