Mersin Üniversitesi (MEÜ) Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aynur Avcı Özge, dünya üzerinde 24 milyondan fazla alzheimer hastası bulunduğunu ve 2050 yılına gelindiğinde bu rakamın 65 milyonu aşacağını söyledi.
Doç. Dr. Aynur Avcı Özge, 21 Eylül Dünya Alzheimer Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, hastalığın erken teşhis edilmesi konusunda ipuçları verdi. Özge, alzheimer hastalığının adının, 1906 yılında alışılmadık bir akıl hastalığından öldüğü düşünülen bir kadının beyin dokusundaki değişiklikleri betimleyen Dr. Alois Alzheimer'dan geldiğini belirtti. Hastalığın oluşum nedeninin beynin belli bölgelerinde, bilinmeyen bir nedenle birtakım proteinlerin birikmesinin olduğunu ifade eden Özge, bu proteinlerin, beyindeki haberleşmeyi sağlayan sinir hücrelerinin hasar görmesine yol açtığını vurguladı.
Yaşın ilerlemesiyle birlikte, beyinde sinirler arasındaki iletişimi sağlayan bazı kimyasal maddelerin üretiminin de azaldığına değinen Özge, bu bozuklukların, özellikle hafıza ve öğrenme gibi zihinsel becerilerin geri dönüşsüz olarak yavaş yavaş azalmasına neden olduğunu kaydetti.
Dünya üzerinde 24 milyondan fazla alzheimer hastası bulunduğunu, 2050 yılına gelindiğinde ise bu rakamın 65 milyonu aşacağının öngörüldüğünü belirten Özge, "Ülkemizde de en iyimser tahminle 200-250 bin alzheimer hastasının varlığından söz edilmektedir. Mevcut verilere göre, yaklaşık her 10 aileden birinin alzheimer hastası olan bir akrabası bulunmaktadır" dedi.
Alzheimer hastalığının erken evrede teşhis edilebilmesi için, unutkanlığın yaşlılığın doğal bir sonucu olarak görülmemesi ve ciddiye alınması gerektiğini söyleyen Doç. Dr. Aynur Avcı Özge, ayrıca yaşlılıkla birlikte beyin damarlarında ortaya çıkan damarsal daralmaların alzheimeri tetiklediğini ifade etti. Özge, beyni, belleği ve hafızayı zinde tutmak için; bulmaca çözmek, el becerisi isteyen işlerle uğraşmak, maket yapımı, örgü, nakış işleriyle uğraşmak, bol bol okumak ve bilgi içeren televizyon programlarını izlemek, doğadan kopmamak bol bol yürüyüş yapmak gerektiğini söyledi. Özge, alzheimer'in 10 habercisini şu şekilde sıraladı:
"İş becerilerini etkileyen yakın zamanla ilgili bellek kaybı, günlük işleri yapmada güçlük, konuşmayla ilgili güçlük, zamanı ve mekanları karıştırmak, yargı ve karar vermede güçlük, soyut düşünme becerisinde güçlük, sık kullanılan eşyaları yanlış yerlere koymak, ruh hali ve davranışlarda değişim, kişilik değişimleri ve sorumluluktan kaçınma."