Mersin’in Erdemli ilçesine bağlı Şahna köyünde üzüm yaprağından 1 milyon lira kazanan üretici, aynı satışı Tilkikuyruğu olarak da bilenen Şahna üzümünün meyvesinden de bekliyor. Hasat sezonuna yaklaşılırken, köyde üzüm rekoltesinin bu yıl 2 bin tonu aşması bekleniyor.
Köylerinde üzüm kalitesinin yüksek düzeyde olduğunu belirten Köy Muhtarı Nizamettin Öztürk, “Köylümüzün yüzde 90’ı üzüm yetiştiriciliği yapıyor. Köyümüzün kuruluşundan bu yana yapılan üzüm yetiştiriciliği bir anlamda kültürümüzü bile şekillendiriyor. Tüm zamanlarını bu iş için harcayan köylümüz son derece kaliteli üzüm yetiştiriyor. Köylümüz baharın toplanan sarmalık üzüm yaprağından yaklaşık 1 milyon lira kazanç elde etti. Üretici aynı kazancı üzümün meyvesinden de bekliyor” dedi.
Kalın kabuğu sayesinde çok dayanıklı olan Şahna üzümünün kendine has özelliklerinin bulunduğunu da hatırlatan Öztürk, “Çok yakında hasadına başlanacak olan Tilkikuyruğu olarak da bilenen Şahna üzümünü ocak ayı sonuna kadar dalında taze bulabilmek mümkün. Kesildikten sonra evlerimizin altındaki depolarda uygun ve doğal koşullarda şubat ve mart ayı sonuna kadar muhafaza edebiliyoruz” diye konuştu.
Dayanıklılığının tercih edilmesinde en büyük etken olduğunun altını çizen Öztürk, “Şahna üzümü pazara dayanıklı olduğu için tüccarın, tazeliğini ve kendine özgü aromasını uzun süre koruduğu içinde tüketicinin tercihi oluyor. Dolayısıyla üreticimizin bu yıl ki beklentisi yüksek. Sarmalık yaprağından elde edilen 1 milyon liralık geliri meyvesinden de bekliyoruz. Şeftalide yaşanan ihracat sıkıntılarının üzüme yansımamasını da diliyoruz” dedi.
Köylerinin geçim kaynağının üzüme dayalı olduğunu belirten üreticilerden Cumali Toker de, “Son yıllarda üzüm üreticisini ayakta tutan, baharın toplanan ve hatta ihracata gönderilen sarmalık yapraklar oluyor. Beklentimiz bu yıl bu döngünün değişmesi. Üzümün meyvesinin de üreticinin yüzünü güldürmesidir” şeklinde konuştu.
Üreticilerden Müslüm Kökçü ise köylerinde üzüm çeşitlerine ilginin giderek arttığını belirtti. Kökçü, “Üretimin fazlası köyümüzün kuruluşundan bu yana üretilen dayanıklı Şahna üzümü olsa da, giderek tüketici tercihine göre yeni çeşit üretimde gerçekleşiyor. Çeşitlerin artmasının çiftçinin ekonomisine olumlu yansıyacağını düşünüyorum” dedi.