Narenciyede hasat döneminin gelmesine rağmen tüccarların alım yapmaması, üreticiyi endişelendiriyor.
Mersin'in Erdemli ilçesi Ziraat Odası Başkanı Adnan Dölek, ABD'de başlayıp tüm dünyayı etkisi altına alan küresel krizin narenciye üreticisini de etkilediğini belirterek, yetiştirilen ürünlerin alıcı çıkmadığı için dalında bekletildiğini söyledi.
Narenciyede, özellikle de limonda hasat sezonunun gelmesine rağmen tüccarların hiçbir şekilde alım yapmamasının üreticileri endişelendirdiğini, bu duruma acil çözüm getirilmesi gerektiğini ifade eden Dölek, oda yönetimini olağanüstü toplayarak, yaşanan soruna çözüm yolu aradıklarını belirtti.
Dölek, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'e, hükümete iletilmek üzere "Narenciyede Acil Çözüm Önerileri" başlığı altında dosya sunduklarını ve sonuç beklediklerini vurguladı.
Narenciye üretiminde yaşanan sıkıntıların yanında, ürünlerin iç ve dış pazarlama aşamasında da sıkıntılar yaşandığını dile getiren Dölek, acil çözüm önerilerini şu şekilde sıraladı:
"Ürünlerin maliyetini artıran en önemli etkenlerden biri olan ürün işleme ve nakliye maliyetleri olan akaryakıt ve vergilerde indirimlerin yapılması. Resmi kurum ve kuruluşlarca okul ve askeri kışla gibi toplu tüketimlerin yapıldığı yerlerde narenciye tüketiminin artırılmasının sağlanması. Arz talep dengesinin sağlanması için depolama (yatak) yapan çiftçilerin bu yıl için düşük faizli krediyle desteklenmesi. İhracatçıların geçmiş yıllardan kalan ihracat teşvik primleri ile bu yıl verilen ton başına 125 dolarlık teşviğin nakit olarak verilmesi."
Dölek, acil eylem planının dikkate alınarak sorunlara çözüm getirilmesi durumunda piyasaların hareketleneceğini, aksi halde ürünlerin 2 yıl önceki gibi dalında çürüyeceğini ve üreticinin perişan olacağını söyledi.