22
Aralık
2024
Pazar
MERSİN

Valilikten anma programı

Mersin Üniversitesi (ME.Ü) Fen-Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Doğan Gün, üstün kişiliği ve olağanüstü vasıflarıyla birlikte Mustafa Kemal Atatürk'ün; 'karizmatik bir lider' olduğunu söyledi.

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün ölümünün 70. yılı kapsamında, Mersin Valiliği tarafından Kültür Merkezi'nde bir anma töreni gerçekleştirildi.

Etkinliğe; Mersin Valisi Hüseyin Aksoy, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Soner Polat, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan, CHP Mersin Milletvekilleri İsa Gök ve Ali Oksal'ın yanı sıra kent protokolü ve öğrenciler katıldı.

Burada "Atatürk ve Liderlik" konulu bir sunum yapan, MEÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Doğan Gün, modern devlet hayatının gerektirdiği değerlerle dolu, müstesna bir şahsiyet olarak yorumladığı Mustafa Kemal Atatürk'ü; 'karizmatik bir lider' olarak anlattı.Gün, devlet adamının lider olması gerektiğini belirterek, liderliğin de; insanların, planların ve kararların eyleme dönüştürmelerini sağlama sanatı olmasının yanında bir insan becerisi olduğunu kaydetti.

Bir insanın lider olarak kabul edilebilmesi için öncelikli olarak üstün niteliklere sahip olması ve bunun da kendisini izleyenlerce kabul edilmesi ve güven vermesi gerektiğinin altını çizen Gün, "Lider olabilecek kişilerde aranan niteliklerin başında zeka, eğitim, tecrübe üstünlüğü, kişilere yön verme ve çözüm yolları gösterme gelmektedir. Diğer yandan liderliğin etkisi, büyük oranda içinde bulunulan duruma bağlıdır. Bu nedenle de bazı hallerde büyük olayların; büyük liderler doğurduğu görülmüştür" dedi.

Karizma lider kavramının; kitleler karşısında olağanüstü saygınlığın ve etkileme gücü olan bir yönetici için kullanıldığını belirten Gün, karizma olmanın aynı zamanda da bir güç olduğunu, bunun yanında da bir birey olarak kendisini aşan ama kendinde bulunan bir kutsallığı canlandıran bir kimsenin egemenliğini ifade ettiğini dile getirdi. Doğan Gün, karizmatik liderin taraftarlarının gözünde ortalama insanların üzerinde yer alan, onların yarına mucizeler yaratmaya muktedir kişiler olduğunu, karizmatik
liderlik açısından önemli olan liderlerin olağanüstü vasıflarının bulunduğuna dair geniş halk kesimlerinde sağlam bir inanç oluşturması olduğunu vurguladı.

Karizmatik liderliğin, aynı zamanda da krizlerin ortaya çıkarmış olduğu bir liderlik durumu olduğunu anlatan Gün, "Atatürk'ün liderlik yapısını inceleyen bilim adamları, bu liderlik yapısının 'karizmatik liderliğe uygun düştüğünü kabul ederler. Atatürk, başarıları ve devlet adamlığı vasfıyla karizmatik bir lider olarak tanınır. Gerçekten yeni bir devlet kurmak, üstün bir gücün ve başarının eseridir. Atatürk, üstün kişiliğiyle bu gücün ve başarının adamı olmuştur. Büyük Atatürk, Türk inkılabının hem
fikrin hazırlığını yapmış, hem de bunu başarıya ve zafere ulaştırmıştır. İnkılapçı Atatürk, artık zamanını tamamladığına inandığını bir imparatorluğun üzerine; yepyeni temellere dayanan bir devlet kurmuştur" diye konuştu.

Tarihte çok az liderin, tarihin akışını değiştirdiğine dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Doğan Gün, bu durumun da Atatürk'e; 'tarihi lider' ve 'milli lider' özelliklerini kazandırdığını da sözlerine ekleyerek, Mustafa Kemal Atatürk'ün üstün kişiliğine yönelik açıklamalarda da bulundu.

Doğan Gün'ün sunumunun ardından da Atatürk'ün sevdiği şarkılar seslendirdi. Anma töreni 10. Yıl Marşı'nın hep bir ağızdan söylenmesiyle son buldu.

İHA
Yayın Tarihi : 10 Kasım 2008 Pazartesi 15:08:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?