Ulusal Yargı Ağı Projesi (UYAP) kapsamında hayata geçirilen 'SMS Bilgi Sistemi' ile vatandaşlar artık hakkında açılan bir dava veya yargılama aşamasındaki bir işlemden cep telefonuna gönderilen SMS ile haberdar olabilecek.
Türkiye genelinde hayata geçirilen sistemle ilgili İHA muhabirinin sorularını yanıtlayan Mersin Adliyesi Bilgi İşlem Şefi Fuat Dönmez, sistemin bir yönüyle e- devletten (elektronik devlet) m-devlete (mobil devlet) geçiş olduğunun altını çizdi. Dönmez, vatandaşın zaman ve mekan sınırı olmadan talepte bulunabildiği e-devletten yine vatandaşın hakkını takip eden ve hak kaybına uğramaması için kendisini bilgilendiren devlete geçişin de bu uygulamayla birlikte sağlanmış olacağını kaydetti. Gerekli şartların
oluşması halinde sistemin mükemmel bir hukuki koruma ve bir alarm mekanizması sağlayacağını belirten Dönmez, "Vatandaş hakkında açılan bir dava veya yargılama aşamasındaki bir işlemden, aracısız olarak önce kendisinin haberi olması sağlanacak. Avukat ve vatandaşların adliyelere giderek, ilgili oldukları dosya ya da işlemler hakkında bilgi almak için harcadıkları zaman, emek ve masrafı ortadan kaldırarak, daha etkin yollardan yargıya erişim sağlanacak" dedi.
"YARGILANMA AŞAMASININ TÜM SÜRECİ ŞEFFAF HALE GETİRİLECEK"
UYAP SMS Bilgi Sistemi ile birlikte yargı işlem bilgilerinin taraflara en hızlı şekilde ulaşacağının altını çizen Dönmez, bunun yanında bilgilere her an ve her yerden ulaşılmasına imkan sunulacağı gibi, yargılama aşamasının tüm sürecinin de şeffaf hale geleceğini ve bu şeffaflığa bağlı olarak otomatik bir denetim sağlanacağını vurguladı. Dönmez, uygulamanın aynı zamanda yargı birimleri için iş gücü kaybının da önüne geçeceğine dikkat çekerek, gönderilen ilk mesaj ve vatandaşa iletilen SMS'lerin yargıyı
hızlandıracağını dile getirdi. Vatandaşlar için zaman ve mesai israfının önüne geçmesi beklenen sistemle, dava bilgilerine en düşük maliyetle hızlı bir şekilde erişiminin sağlanacağını da belirten Dönmez, bilgi amaçlı olarak davetiyeden önce gönderilecek olan SMS'lerin yargılanma giderlerini düşüreceğini ifade etti.
"SİSTEM DEVLETE VE DOĞAL OLARAK DA YARGIYA GÜVENİ ARTTIRACAK"
Fuat Dönmez, "Bilgi edinme hakkının kullanımı, bürokrasi olmaksızın etkin bir şekilde sağlanacağı gibi mağduriyet ve hak kayıplarının da önüne geçilecek. İhzar veya davetiye göndermek yerine vatandaşa gönderilecek olan SMS ile ilgili kişiye doğrudan ulaşılabilecek. Böylelikle de kolluk kuvvetlerinin emek ve zaman kaybını engelleyerek, asıl işlerine yoğunlaşması sağlanacak. Yargılanma giderleri azalacağı gibi insan onuruna daha uygun bir iletişim yöntemi olması nedeniyle devlete ve doğal olarak da yargıya olan güven de artacaktır" diye konuştu.
Sistemin cep telefonu üzerinden yapılacak olan aboneliklerle devreye konulduğunu, bu nedenle de cep telefonu numarası ile Türkiye Cumhuriyet (TC) kimlik numarası sahibinin aynı kişiler olması gerektiği uyarısında bulunan Dönmez, 'SMS Bilgi Sistemi'nin ise 4 ayrı paketten oluştuğu bilgisini verdi. 'Sorgu SMS', 'Bilgi SMS', 'Avukat SMS' ve 'UYAP SMS' olarak öne çıkan paketlerle ilgili açıklamalarda da bulunan Dönmez, 'UYAP SMS Bilgi Sistemi' ile yargı birimlerinde görülmekte olan bir dosyada herhangi bir olay gerçekleştiğinde, eğer dosyanın tarafı olan kişi SMS bilgi sistemine aboneyse bilgi mesajıyla anında gerçekleşen olaydan haberdar olabileceğini tekrarladı. Dönmez, açıklamasını şöyle sürdürdü:
"Sisteme abone olmak için TC kimlik numaranızı yazıp bir boşluk bırakıp, 'ABONE' yazarak 4060'a gönderip sisteme kayıt olmanız gerekiyor. Size gönderilecek her bir sorgu mesajı 14 kontör olarak ücretlendirilecek. Herhangi bir pakete üye olduğunuz takdirde taraf olduğunuz dosyalarda yalnızca sizinle ilgili yapılan işlemlerde, bilgi mesajı almak istiyorsanız abone olduğunuz paket adının başına 'KISISEL' yazmanız gerekiyor. Aksi takdirde dosyada yer alan tüm taraflarla ilgili işlemlerde tarafınıza SMS ile bilgilendirme yapılacaktır."