Mersin'in Silifke İlçesinde yeni çilek fidelerinin ekimine başlandığı ve 8 bin dönüm arazide yeni fide ekimi gerçekleştirileceği bildirildi.
Silifke İlçe Tarım Müdürü Yusuf Gün, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, ikinci yılını dolduran çileklerin söküldüğünü ve tarlaların hazırlanıp yeni fidelerin ekimine başlandığını söyledi.
Adana ve Niğde illerinden getirilen festival, rubigem, sweet charlie, fortuna ve camorosa cinsi çilek fidelerinin ekiminin yapıldığını belirten Gün, "Geçmiş yıllarda soğuklama isteğini almış frigo fidelerin ekimi yapılıyordu ve bu nedenle de ilk hasat Nisan ayı sonunda gerçekleştiriliyordu. Son yıllarda ise taze olan fresh fide ekimi yapılarak önümüzdeki sezonun ilk hasadını Kasım ayı sonunda gerçekleştireceğiz. Ürünün yetişme süresi kısa zamanda gerçekleştiği için de ilaç ve gübreden büyük oranda tasarruf sağlanıyor. Bunların yanında yapılacak toplam masraf ise daha az oluyor. Meyve kalitesi de yüksek oluyor, meyve iriliği sezon sonuna kadar aynı kalıyor. Bu da tüccarların bu cins çileği tercih etmesinde en büyük etken" dedi.
Dikimden sonra hasat etmek için beklenen sürenin kısa olması nedeni ile de çiftçilere avantaj sağlandığına da dikkat çeken Gün, "Pazarda talep gören ürünlerin yetişmesinden dolayı alıcılar ve satıcılar tarafından istenen bir yetiştiricilik türüdür. Hasadın uzun sürmesi ve fiyatının biraz daha yüksek olması bu yetiştiriciliğin tercih edilmesini zorunlu kılmaktadır."
Geçen yıl ekimi yapılan ilk yılını dolduran yaklaşık 10 bin dönüm çilek olduğunu, bu yıl yapılacak olan 8 bin dönümlük yeni ekimle üretim alanının 18 bin dönüm olacağını belirten Gün, "Bir dönüm çilek bahçesinden ortalama 4 ton ürün hasat ediliyor. Önümüzdeki yıl da 18 bin dönümden toplam 72 bin ton çilek hasat edilmesi hedefleniyor" dedi.
Gün, çiftçilerin, bahçelerini iki yılda bir yeniden kurması, organik gübre ve fresh fide kullanılması nedeniyle Silifke çileğinin iri, kaliteli ve yüksek verimli olmasını sağladığını belirtip, "Üretimini yaptığımız çilekler tahlil edilerek kimyasal ilaç kalıntısı olup olmadığı araştırılıyor. Bu konuda hiçbir sıkıntı yaşamıyoruz. Ürünlerimizi yurt içi ve yurt dışında gönül rahatlığıyla satışa sunuyoruz" dedi.
Gün, erken ürün elde edilip hasat süresinin uzatılması ve meyve kalitesinin daha da iyileştirilmesi amacıyla çiftçilere Frigo fide ile çilek yetiştiriciliği yerine Fresh fide ile çilek yetiştiriciliği yapılması tavsiyesinde bulundu.
Silifke'de çilek üretiminin önemli bir istihdam sağladığına da vurgu yapan Gün, şöyle devam etti:
"Temmuz ayı sonu itibariyle tarlaların hazırlanıp ardından dikimin yapılması, ardından gelen süreçte budanması, ilaçlanması, gübrelenmesi, yabani ot ile mücadelesi ve toplanması gibi çalışma süreci haziran ayına kadar devam eder. Silifke'de yaklaşık 3 bin aile çilek işiyle uğraşır. Çoğunluğu kadınlardan oluşan 10 bin kişi, çilek üretimi sayesinde ekmek kapısı buluyor. Çilek toplama sezonunda ise Silifkelilerle birlikte Şanlıurfa, Diyarbakır ve Kahramanmaraş'tan gelen işçiler de çalışıyor. Bu da Silifke'de önemli bir istihdam yaratıyor."