Mersin'in Silifke ilçesinde mikro klima özellikli iklim ve alüvyon toprak yapısı sayesinde kendine özgü lezzetiyle bir zamanlar hasadının neredeyse tamamı AB ülkeleri ile Rusya'ya ihraç edilen yer fıstığı, maliyetlerin sürekli yükselmesi ve alım politikalarındaki yanlışlıklar yüzünden bitme noktasına geldi.
Yörenin mikro klima iklimi ve alüvyon toprak yapısı nedeniyle kısa sürede büyüyen Silifke fıstığı, diğer yerlerde yetişen fıstıklardan farklı olarak hasat sonrasında kolaylıkla yıkanabilmesi ve elle ayıklanması sonucu atıklardan zahmetsiz şekilde arıtılmasıyla biliniyor. Tohumla kabuk arasında içeriğinde yoğun olarak kalsiyum bulunan beyaz tabaka kavrulma esnasında tohumun yanmasını önlerken, bu da fıstığa ayrı bir lezzet katıyor. Silifke'de yakın zamana kadar üreticinin gözdesi olan yer fıstığının ekim
alanı, 1990 yılında tüccarların çiftçinin ayağına kadar gelip alım yapmasıyla 25 bin dekara kadar ulaşırken, sonrasında ise maliyetlerin yükselmesi ve alım politikalarındaki yanlışlıklar sonucu 2000 yılında 20 bin dekara, bu yıl da 3 bin 400 dekara kadar geriledi. Çiftçiler, dekara ortalama 150 kilo ürün elde ettiklerini, yer fıstığının geçen yıl kilosunu 1 TL'den, bu yıl da 50 kuruştan sattıklarını söylediler.