CHP Mersin İl Başkanı Yılmaz Şanlı, Mersin Limanı'nda liman hizmetleriyle ilgili olarak 1 Haziran 2010 tarihi itibariyle uygulamaya konulan yeni ücret tarifesinin, ulusal çıkarlara ve ülke ekonomisine zarar vereceğini iddia ederek, zam kararının geri çekilmesini istedi.
Şanlı, İl Binası'nda partililerle yapmış olduğu ortak açıklamasında; Mersin Limanı'nın 11 Mayıs 2007 tarihinde özelleştirilerek, 755 milyon dolarlık bir bedelle 36 yıllığına Mersin Uluslararası Liman İşletmeciliği (MIP) A.Ş.'ye devredildiğini hatırlattı. Limanın, stratejik konumu itibariyle Türkiye'nin en önemli limanı olduğuna dikkat çeken Şanlı, limanın hem bölgeden yapılan ihracatın yükleme limanı, hem de transit ticaretin önemli bir aktarma noktası olarak öne çıktığını dile getirdi. Liman özelleştirilirken, verilen hizmetlerle ilgili olarak belirlenen ücret tarifesi değişikliği ve denetiminde boşluklar bırakıldığını öne süren Şanlı, MIP'in de söz konusu boşluktan yararlanarak liman kullanıcılarını rahatsız edecek bir uygulamayı hayata geçirdiğini anlattı.
Şanlı, "Dün Mersin Limanı'nın özelleştirilmesine olumlu bakanlar, bugün gelinen bu durumdan rahatsız olmaya başladı. MIP AŞ, dün limanda taşeron firmalarda çalışanları üzmüş, bugünse ülke ekonomisine büyük katkıları olan liman kullanıcıları ve sektör temsilcilerini üzmeye başlamıştır. Mersin Limanı'nın devri sırasında imzalanan sözleşmede 3 yıl liman hizmetlerine ait tarifelere zam yapılmayacağı ifade edilmesine rağmen, yine aynı sözleşmede yer alan 'Üretici Fiyat Endeksi' ile 'Dolar/TL Paritesi' arasında oluşan fark, yani doların değer kaybetmesi nedeniyle liman hizmetlerine ait tarifeler, 15 Nisan 2008'de yüzde 10 oranında arttırmıştır" dedi.
11 Mayıs 2010 tarihi itibariyle devir sözleşmesinde liman hizmetlerine ilişkin konulan 3 yıllık sürenin dolmasının ardından, MIP AŞ tarafından yeni ücret tarifesinin 1 Haziran 2010 tarihi itibariyle yürürlüğe konulduğunu belirten Yılmaz Şanlı, ancak söz konu tarifedeyse en az hizmet alınan kalemlerde indirime gidilirken, en çok hizmet alınan kalemlerdeyse fiyat artışı yapıldığını vurguladı. Tarifelerdeki değişikliklerin en az 3 ay öncesinde kullanıcılara duyurulmasının; uluslararası teamül gereği olduğunu kaydeden Şanlı, buna rağmen liman yönetiminin Mersin Deniz Ticaret Odası, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası, Mersin Ticaret Borsası, Akdeniz İhracatçı Birlikleri ile Mersin Gümrük Müşavirleri Derneği ile hiçbir görüşme yapmadığını, TCDD'nin uyarılarını da dikkate almayarak, yeni tarifenin uygulamaya konulduğunu söyledi. Şanlı, "Yeni ücret tarifesi, liman kullanıcılarını ciddi bir sıkıntıya düşürmüştür. Mersin Limanı'ndan yararlanan tüm kesimler, ciddi bir maliyet artışıyla karşı karşıya kalmıştır. Bölge ve ülke limanlarının hizmet tarifeleri göz önüne alınmadan, re'sen uygulamaya konulan yeni hizmet tarifeleriyle Mersin Limanı'ndan yapılacak ihracat, ithalat ve transit ticarette maliyetler artacaktır. Mersin ekonomisi ve buna bağlı olarak da Türkiye ekonomisi olumsuz etkilenecektir. Dünyada yaşanan ve Türkiye'yi de etkileyen ekonomik kriz nedeniyle ülke ve bölge limanlarında fiyat indirimi yapılırken, MIP AŞ'nin fiyat artışı sonucunda ulusal çıkarlarımız ve ülke ekonomisi zarar görecektir" diye konuştu.
MIP AŞ'ye de çağrıda bulunarak; liman kullanıcılarının görüş ve önerilerini dikkate alması konusuna uyarılarda bulunan Şanlı, tarifelerdeki ücret artışlarının geri alınmasını, Mersin Limanı'nda ihtiyaç duyulan yatırımların gerçekleştirilmesinin yanında limanda hizmet üreten ve taşeron firmalarda çalışan işçilerin sorunlarının da çözülmesini istedi. Şanlı, açıklamasını da şöyle sürdürdü; "CHP, ulusal sanayimizi yabancılaştıran, kamu işletmelerini kapatmaya götüren, kamu mallarının yağmalanmasına neden olan, ulusal çıkarlarımızı olumsuz etkileyen ve çalışanları taşeronlaştıran, ilkesiz özelleştirme sürecine son verecektir."