Mersin Ziraat Odası Başkanı Cengiz Gökçel, yaş meyve ve sebzelerin pazarlanması aşamasında ürün borsaları oluşturularak sektörde fiyat ve kalite istikrarı sağlanabileceğini söyledi. Gökçel, ayrıca, ürün bazında bölgelere göre üretim planlamasına gidilmesi gerektiğini bildirdi.
Gökçel, yaptığı açıklamada, tarım sektörünün öncelikli sorununun; bugüne kadar yeterli, güncel ve bütünleşik bir veri tabanı oluşturulamaması olduğunu belirterek bu durumun doğal bir sonucu olarak tüm yaklaşım ve uygulanan projelerin istenen hedefe tam anlamıyla ulaşmadığını anlattı. Gökçel, tarım sektöründe üretimden pazarlamaya kadar olan süreçle ilgili güvenilir veriler olmadığını, bu nedenle de iç ve dış pazardaki talebin de tam olarak bilinemediğini söyledi.
Gökçel, düzenli ve sağlıklı bir Çiftçi Kayıt Sistemi'nin oluşturulmasıyla birlikte ürün miktarları, ürün deseni, arazi kullanım bilgileri, çiftçi profili gibi konuların detaylandırılmasının sorunların tanımlanması ve çözüme yönelik projelerin de uygulanmasını kolaylaştıracağını savundu.
Gökçel, oluşturulacak olan geniş tabanlı veri sistemiyle birlikte mevcut tarımsal desteklerin doğru bölgeye, doğru sektöre ve doğru kişiye ulaştırılacağını, bununla birlikte tarımdaki gereken iyileştirmelerin de yapılacağını söyledi. Gökçel, yaş meyve ve sebze sektörünün yapısal özelliği nedeniyle diğer tarımsal faaliyetlerden ayrı tutulması, sağlanacak tarımsal desteklerin bölgeye özel olarak verilmesinin de mevcut yapının düzeltilmesine önemli katkı sağlayacağını anlattı.
Gökçel, "yaş meyve ve sebze sektörünün gerçeklerinden yola çıkılarak uygulanacak olan stratejik planlamayla tarımsal faaliyetlerin milli ekonomiye katkısının artacağını, üretimde iyileşmenin yanında üretim ve ürün fiyatlarında da istikrar sağlanacağına" işaret etti. Gökçel, şöyle konuştu: "Tarımın bir devlet politikası olarak ele alınması, kaynak tasarrufunun da beraberinde getirerek daha az kaynakla daha verimli tarım politikalarının uygulanması ve sürdürülebilir tarımsal destekleme hedefine ulaşılmasını sağlayacaktır."
Cengiz Gökçel, Mersin nüfusunun yarısından fazlasının tarımda istihdam edildiğini ve mülkiyet hukukuna bağlı olarak da işletmelerin küçük ve çok sayıda olmasının yapısal sorunlara neden olduğunu ifade etti. Bu nedenle en kısa sürede tarım arazilerinin toplulaştırılması uygulamasına geçilmesini öneren Gökçel, bu durumun sağlanmasıyla da işletmelere daha ekonomik bir yapı kazandırılacağını anlattı. Gökçel, Türkiye'de tarım sektörünün gerek istihdam ettiği nüfus gerek milli ekonomiye olan katkısı nedeniyle önemli bir sektör olduğunu belirterek son yıllarda verim ve üretimin artırılması yönünde gösterilen çabanın aynı oranda tarım ürünlerinin pazarlamasına yansımadığını belirtti.
Türkiye'de tarımsal üretim pazarlamasının yeniden gözden geçirilerek sorun ve çözüm önerilerinin net bir şekilde ortaya konulması gerektiğini anlatan Gökçel, şöyle konuştu: "Tarım ürünleri, temel gıda maddeleri arasında olması yanında tarımsal sanayimizin de hammaddesini oluşturmaktadır. Diğer yandan tarım ürünlerinin çabuk bozulabilir karakterde oluşu talep ve arz esnekliğinin düşüklüğü, pazarlama hizmetlerinin daha etkin ve değişik yapıda olmasını gerektirir. Bu açıdan bakıldığında sektör yöneliminin rekabet şansı olan tür ve çeşitlere kaydırılması, hali hazırda üretilen ürünlerin düşük esneklikteki arz talep dengesinin uzun sürelere yayılması için depolama yapan üreticilerimizin ayrı desteklenmesi oldukça önemli."
Yaş meyve ve sebzelerin pazarlanması aşamasında ürün borsaları olmadığını, bu durumun da üreticinin ürettiği ürünü hak ettiği değerden pazarlamasına engel olmasının yanında ihracat değeri olan ürünlerde fiyat ve kalite istikrarsızlığına da neden olduğunu anlattı. Gökçel, ürün borsalarının kurulmasıyla yaş meyve ve sebze sektöründe fiyat istikrarı sağlanarak mağduriyetin de önüne geçilmiş olacağını savundu. Gökçel, yaş meyve ve sebze üretiminde çok fazla çeşit olması nedeniyle hem iç hem de dış piyasa ihtiyacı için gerekli ürün standardizasyonunun yapılamadığını, bunun için de mutlaka ürün bazında bölgelere göre üretim planlaması yapıldığını söyledi.
Cengiz Gökçel, bölgelere ve illere göre ürün üretimine geçildiğinde de daha etkin bir pazarlama yapılabileceğini, bu durumda da Türkiye'nin ve üretim yapılan yöre ekonomisini geliştireceğini sözlerine ekledi.