İçişleri Bakanlığı'nca yayınlanan genelgeyle Mersin'e 489 fahri trafik müfettişi alınacağı bildirildi.
Bakanlıktan Mersin Valiliği'ne gönderilen genelgede; ülkemizde meydana gelen trafik kazalarını önlemek, trafiğin denetiminden ve yönetiminden sorumlu polislere yardımcı olmak ve sürücülerin her yerde ve her zaman denetlendiği intibaını vermek amacıyla, illerde kayıtlı toplam motorlu araç sayısının binde biri oranında fahri trafik müfettişi görevlendirileceği belirtildi. Mersin'de 336 bin 425 tescilli araç bulunurken, 184 fahri trafik müfettişi bulunuyordu. Genelgenin yayınlanmasıyla birlikte Mersin'de 673 fahri trafik müfettişinin görev yapması gerektiği ve 489 fahri trafik müfettişi daha alınacağı açıklandı.
Başvurular ise, 15 Şubat tarihine kadar istenen evraklarla birlikte Trafik Tescil Şube Müdürlüğü'ne gerçekleştirilecek. İçişleri Bakanlığı'nca yayınlanan genelgeye göre, fahri trafik müfettişi olacak kişide; "Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak, en az yüksekokul mezunu olmak, en az 10 yıllık sürücü belgesine sahip olmak, asli kusurlu olarak ölümlü veya yaralamalı trafik kazasına sebebiyet vermemiş
olmak, müracaat tarihinden geriye doğru tam 5 yıl içerisinde hakkında 100 ceza puanı uygulaması sonucu sürücü belgesinin geri alınmamış olması, kamu hizmetlerinden yasaklı olmamak" şartları aranıyor. İçişleri Bakanlığı'nın aradığı bu özelliklere sahip olan vatandaşlar, en geç 15 Şubat tarihine kadar 2 adet vesikalık fotoğraf, ikametgah ilmühaberi, sabıka kaydı, sürücü belgesi fotokopisi, öğrenim durumunu gösterir diploma fotokopisi ve vatandaşlık numarası bulunan nüfus cüzdanı fotokopisi ile Trafik Tescil Şube Müdürlüğü'ne başvurabilecek.
Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Fahri Trafik Müfettişleri Derneği Mersin Şube Başkanı Mustafa Olpak, ülkenin kanayan yarası olan trafik konusunda oldukça olumlu bir adım atılarak, yeni trafik müfettişi atamalarının önünün açılmasını mutlulukla karşıladıklarını söyledi. Kazaların yüzde 95'inin insan hatalarından kaynaklanan trafik kural ihlallerinden meydana geldiğini ifade eden Olpak, "Trafik terörünü çözmek için çaba sarf eden sivil toplum kuruluşları ekonomik sorularla boğuşmaktan öteye çözüm üretemez durumdalar. Bu konuda önerimiz, fahri trafik müfettişlerinin kesmiş olduğu ceza miktarının yüzde 1'ini trafik konusunda faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarına aktarılması yönünde yasal düzenleme yapılması" dedi.
Hiç kimsenin bu ülkede "Trafik kuraları beni ilgilendirmez" demek gibi bir lüksünün olmadığını ve olamayacağına işaret eden Olpak, trafik kurallarına uymanın bir mecburiyet ve insanlık görevi olduğunu, uymayanı da yurttaş bilinci ile uyarmanın bir vatan borcu olduğunu kaydetti.
ben karsiyaka/izmir de oturuyorum 1,5 sene oldu almanyadan temmelli döndüm oranin trafiyi ile buranin trafiyi cok farkli burda trafik isaretlerine kimsenin uymadigini gördüm girilmez sokaklardan girenler trafik levhalarina kimse kayde almiyor okul tasiti minübüsler ne trafik lambalari ve nede levhalari hice sayiyorlar bu trafik kurallarina herkesin uyum saglamasi icin denetimler yapilmasi gerekiyor malesef ben burda denetlemenin zayif oldugunu gördüm onun icin bana denetleme teklifi verilse aynen avrupa ayarini uygularim karsiyakayi 1 veyahut 2 sene icinde herkez kurallara uymak zorunda kalir herkezde kurallara uyar
fahri trafik müfettişlerinin seçimi nasil yapılıyor.buda emniyet yetkililerinin dudağının arasından çıkıyorsa ne geriği var ilan vermeye..istediğinizi yapın efendim.