22
Aralık
2024
Pazar
GÜNCEL

Tüp bebek izdihamı

Mersin'de düzenlenen tüp bebek bilgilendirme toplantısına beklenenin üzerinde ilgi olunca izdiham yaşandı.

Toplantının düzenlendiği salonda yer kalmayınca, çoğunluğunu kadınların oluşturduğu kalabalık, dağıtılan sandalyeleri kapıştı. İnsanların büyük bir bölümü ise konuşmaları ayakta, kapıda ya da yerde oturarak izledi.

Alt birim Akdeniz Belediyesi'nin İstanbul Memorial Hastanesi Tüp Bebek ve Genetik Merkezi işbirliğiyle düzenlediği tüp bebek bilgilendirme toplantısı, Metropol Nikah Salonu'nda yapıldı. Toplantıya beklenenden fazla ilgi olması belediye yetkilileriyle hastane görevlilerini şaşırttı. 400 kişilik salon hınca hınç dolunca kargaşa ve izdiham oluştu. Yaklaşık bin kişinin katıldığı toplantıda ayakta kalanlara sandalye dağıtıldı. Çoğunluğunu kadınların oluşturduğu kalabalık sandalyeleri kapışırken, izleyicilerin büyük bir bölümü toplantıyı yine ayakta izlemek zorunda kaldı. Çocuk sahibi olmak isteyenler, konuşmaları ayakta, kapıda, salon dışında ya da yerde oturarak izledi.

Toplantıda tüp bebek metodu hakkında bilgi veren İstanbul Memorial Hastanesi Tüp Bebek ve Genetik Merkezi Halkla İlişkiler Müdürü Nilay Serim, işlemin 18 gün sürdüğünü, bunun ilk 12 günlük bölümünde bayanların yumurtalarının geliştirilmesine yönelik çalışma yapıldığını kaydetti. İlk aşamada her gün olmasa da belirli günlerde hastaneye gelip ultrasona girmek gerektiğini ifade eden Serim, "Bu şekilde kullanılan ilaçların nasıl bir etki yaptığını görüyoruz. Bazen de kan vermek gerekiyor. Genel olarak kadınlarımız sabahları geldiğinde hormon kanını verirler ki, yumurtaların büyümesi takip edilsin. Tüm bunlar 12 günlük bir süre içinde yapılıyor. Bu süre bazen kişinin yaşına ya da kilosuna göre değişiklik gösterebiliyor. Ama en uzun 14-15 günlük bir süre içinde yumurtalar büyüyor ve biz bunları sizlerden alıyoruz. En çok merak edilen konulardan biri, 'Yumurta toplama sırasında acı var mı?' Anestezi altında yapıldığı için kesinlikle acı olmayan bir sistem. 12 günlük yumurta takibinin ardından 13. veya 14. günde yumurta toplama işlemi yapılıyor. Arkasından o alınan yumurtalar, eşlerden alınan spermlerle laboratuar ortamında bebek haline geliyor. Yani embriyo oluyor. Embriyonun anne rahminde tutulacak hali ise yaklaşık 3 gün içinde gerçekleşiyor. Yani 17. gün o bebek anneye geri veriliyor" dedi.

Tüp bebek konusunda insanlar arasında şüphe uyandıran ve en çok sorulan konulardan birinin de "Acaba o yumurta annenin yumurtası mı, o sperm babanın spermi mi, yoksa başkasından mı alınıyor?" şeklindeki kaygılar olduğunu söyleyen Serim, "Böyle bir şey kesinlikle mümkün değil. Çünkü bu tür şeyler biliyorsunuz artık DNA var, kan uyuşmazlığı var. Bunlar kesinlikle ortaya çıkar. İyi bir merkez, isim yapmış bir merkez böyle bir şey yapmaya kesinlikle cesaret edemez. Böyle şeyleri duyuyorsunuz ama bunların aslı var mı yok mu belli değil" diye konuştu.

Akdeniz Belediye Başkanı Kenan Yücesoy ise sosyal belediyecilik anlayışı doğrultusunda halkın sağlığına önem verdiklerini belirterek, "Bununla ilgili sosyal projeler yapmaktayız. Dünyanın en kıymetli varlığının çocuk olduğunu biliyorum. Benim de 2 çocuğum var. Biri 4, biri 6 yaşında. Allah herkese çocuk versin diyorum. Bu bağlamda biz 2 yıldır Türkiye'de bir ilki gerçekleştiriyoruz. Geçen yıl Mersin'de bin 288 ilkokul öğrencisine okullar açık olduğu müddetçe her gün 1 şişe süt verdik. Bu çocuklar 1 yılda 26 litre süt içti. Bu yıl da yine okullar açık olduğu süre içinde her gün 2 bin 650 ilkokul 1. sınıf öğrencisine 200 mililitre süt vermekteyiz. Bu çabamız önümüzdeki yıllarda artarak devam edecek" şeklinde konuştu.
Toplantıda daha sonra Doç.Dr. Selman Laçin ve Opr. Dr. Güvenç Karlıkaya tarafından "Tedavi Yoluyla Çocuk Sahibi Olurken, Başarı Şansı Nasıl Arttırılır?" konusunda bilgiler verildi.

.
Yayın Tarihi : 28 Ocak 2006 Cumartesi 17:23:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?