Mersin’in Tarsus İlçesi’nde, biberiyeyi korumak için 100 hektarlık alana Gen Kaynaklarını Koruma Sahası kuruldu. Mersin Orman Bölge Müdürü Nihat Öz, amaçlarının, bu değerli bitkinin sahiplenilmesini sağlamak olduğunu söyledi.
Mersin Orman Bölge Müdürlüğü, Akdeniz İhracatçılar Birliği, Doğu Akdeniz Araştırma Enstitüsü ve köylüler tarafından, nesli tükenmekte olan biberiyeyi korumak için Medetsiz Tepesi’nde imza töreni düzenlendi. Törene; Mersin Orman Bölge Müdürü Nihat Öz, Akdeniz İhracatçılar Birliği Başkanı Tarık Ciğer, Doğu Akdeniz Araştırma Enstitüsü Müdürü Ersin Yılmaz, AK Parti Tarsus İlçe Başkanı Ali Aydoğan ile köy muhtarları ve köylüler katıldı.
Mersin Orman Bölge Müdürü Nihat Öz, amaçlarının, bu değerli ve yok olmaya doğru giden biberiyenin, kamuoyu ve sivil toplum örgütlerince sahiplenilmesini sağlamak olduğunu söyledi. Öz, "Biberiye, ülkemizde çok az alanda yetişmekte olan bir bitkidir. Oldukça değerli bir tür olan biberiye, tıbbi ve aromatik bir bitkidir. Biberiyenin kabızlık, hazımsızlığı giderici, kan dolaşımını arttıran, kolesterol düşürücü, idrar ve adet söktürücü olduğu, iltihap ve egzamalı yara tedavisi, romatizma, baş ve adale ağrılarına iyi geldiği bilinmektedir. Bu bitki ayrıca sabun, krem, deodorant, saç tonikleri, şampuan gibi parfümeri ve kozmetik sanayisinde de kullanılıyor. Ayrıca antimantar, antibakteriyel ve antioksidan gibi özellikleri de mevcuttur. Mersin’de gittikçe tahrip edilmekte olan biberiyenin neslini korumak için Mersin Orman Bölge Müdürlüğü’nün, Akdeniz İhracatçılar Birliği ve Ormancılık Araştırma Enstitüsü işbirliğiyle 100 hektar alanı rehabilite edip, gen kaynaklarını korumak için çalışmalar yapmaktayız" diye konuştu.
Akdeniz İhracatçılar Birliği Başkanı Tarık Ciğer de yılda 1 milyon dolarlık biberiye ihracatı gerçekleştirdiklerini belirterek, "Köylüler için iyi bir gelir kaynağı olan biberiyenin neslinin devam ettirilmesi gerekir’’ dedi.
Daha sonra İhsaniye, Kerimler, Sarıveli, Dedeler, Sayköy muhtarlarıyla, 100 hektarlık alanı korumaları için protokol imzalandı.