22
Aralık
2024
Pazar
TARSUS - MERSİN
Nufus
1.595.938
Yüz Ölçümü
15.853
İlçe Sayısı
14
Vali
Nufus
318.553
Yüz Ölçümü
2.699
Belediye Sayısı
138
Köy Sayısı
0
Kaymakam

İngira, Ankhiale, Ankhialos (Donuktaş)


Ankhialos, Ankhiale, Mersin’in 3 km. doğusunda, Tirmil Tepe’nin simetriğinde olan Çatal Tepe adlı höyüktür. Günümüzde bölgede sanayi fabrikaları bulunduğundan höyük görülememektedir.

Ankhialos, eski Hellen dilinde “denizle çevrili” ya da “denize yakın” demektir.
Ankhiale ile Asur belgelerinde anılan İngira’nın aynı kent olduğu tüm uzmanlarca kabul edilmektedir. Asur Kralı Sanherib döneminden (İ.Ö.705-681) kalma bir Asur metnine göre, Que/Kilikia Valisi, Tarzi (Tarsus) ve İngira halklarının da desteğini sağlayarak ayaklanmış, ancak (İÖ.698’de) Sanherib onu yenmiştir. İngira’nın daha sonraki tarihi hakkında bir bilgi bulunmamaktadır. İ.Ö.333’de İskender bu yöreden geçerken, İngira/Ankhiale yıkılmış haldeydi. Bugün burada bulunan ve halkın “Donuktaş” diye adlandırdığı kalıntıdan başka herhangi bir kalıntı günümüze ulaşamamıştır.

Donuktaş 

Mersin Tarsus ilçesi Tekke Mahallesi’nde bulunan Donuktaş Anıtı’nın bir Roma Mabedi olduğu sanılmaktadır.

Bu yapı dikdörtgen planlı iç içe bölümleri olan, 6.60 m. kalınlığında kesme taş duvarlı bir yapıdır. Yapı korinth üslubunda olup, doğu batı yönünde uzanmaktadır. Mabedin çevresinde 6x12’lik sütun dizisi bulunmaktadır. Üst örtüsü günümüze gelememiştir.

Prof.Dr.Nezahat Baydur’un yapmış olduğu kazı çalışmalarında 115.00x43.00 m. ölçüsünde ve 7.00 m. yüksekliğindeki bu yapının bir Roma Mabedi olduğu açıklık kazanmıştır. Bu yapıyı 1545 yılında yazdığı eserde Sefir Barbaro bir saray olarak nitelemiştir. Bunun yanı sıra Holanda’nın Tarsus Konsolosu Barker 1835’te yazmış olduğu Kilikya isimli eserinde Kral ailesine ait mezar olarak nitelemiştir. Bazı arkeoloji kitaplarında da bu yapıdan Jüpiter (Zeus) Mabedi olarak söz edilmiştir. Bazı kaynaklarda da V.yüzyılda kiliseye dönüştürüldüğü yazılıdır.

Donuktaş'ı gezen gezginlerden Sefir Barbaro, 1545 yıllarında yazdığı eserinde buranın bir saray olduğunu yazar, Hollanda'nın Tarsus Konsolosu Barker, 1835'de yazdığı "Kilikya" adlı eserinde "Donuktaş bir kral ailesi mezarıdır. Fakat Serdanapol'ın mezarı değildir. Çünkü Serdanpol Ninova'da yakılmıştır." Demektedir. Donuktaş bazı kitaplarda da Jupiter Mabeti olarak geçmektedir.

Bir efsaneye göre de; Donuktaş bir hükümdarın sarayı olup Gözlükule üzerindeymiş, Hükümdar burada kızı ile yaşarmış, zamanın peygamberi bu hükümdara darılarak sarayına tekme vurmuş. Saray ters dönerek yuvarlanmış ve bugün bulunduğu yere düşmüş. 

Yayın Tarihi : 17 Kasım 2004 Çarşamba 14:11:38
Güncelleme :17 Eylül 2008 Çarşamba 11:21:50

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?