Mersinin Tarsus İlçesinde, 1985 yılında Türkiye Kalkınma Vakfının kalkınmaya yönelik faaliyetlerinin bir sonucu olarak kurulan ve 2 yıl önce çürümeye terk edilen Köytür Tesisleri kurtarılmayı bekliyor.
Köytürün Özbek Köyündeki yaklaşık 50 dönüm arazi üzerine kurulu bulunan yem, kuluçka ve anaç kümes tesisleri harabeyi andırıyor. Sadece bekçinin bulunduğu tesislerin deposunda bulunan araçların bile çürümeye terk edildiği görülüyor.
10 Nisan 2003 yılında işten çıkarılan yaklaşık 500 işçi ise maaşlarını ve tazminatlarını alamamaktan dert yanıyor. Haklarını alamayan işçiler, Köytürü bu duruma kötü yönetimin getirdiğini savunuyor.
İşten çıkarılmadan önce Köytürün personel sorumluluğu görevini yürüten Bayram Oğuz, Köytür Tesislerinin 2 yıl önce kapandığını ifade ederek, işçilerin 6 aylık maaşlarını, tazminatlarını ve ikramiyelerini alamayarak mağdur olduğunu ve tesislerin de çürümeye terk edildiğini söyledi.
İşçilerin çoğunun sigortasının bulunmadığını ve artık başka yerlerde iş de bulamadıklarını kaydeden Oğuz, bir zamanlar kendi başına büyük bir holding olan Köytürü kötü yönetimin bu hale getirdiğini savundu.
Oğuz, "Köytür Tarsus Tesisleri 2001 mali krizinden sonra çöküntüye girdi. 10 Nisan 2003 tarihinde Köytür için iflas kararı verildi. Fakat Yargıtay Köytürün kendi kendini toparlayabilmesi için 1 yıl dokunulmazlık kararı verdi. Verilen 1 yıllık dokunulmazlık 18 Mart 2005 tarihinde sona eriyor. Biz çalışanlar haklarımızın verilmesini istiyoruz dedi.
19 sene Köytürde çalıştığını dile getiren Ali Konu ise ilk kurulduğunda 10 bin adet civciv üreten tesislerin kapanmadan önce 105 bin civciv üretir hale geldiğini belirterek, Köytürü bu duruma kötü bir yönetimin getirdiğini öne sürerek, koca tesislerin adeta harabeye döndüğünü kaydetti.
Harun Şimşek isimli işçi ise, "10 Nisan 2003 tarihinde Köytürden çıkarıldık. 2 yıldır işsiziz. Maaş alacaklarımızı, kıdem ve ihbar tazminatlarımızı alamadık. 11 aylık ikramiyelerimiz var. Çocuklarımız, ailelerimiz mağdur oldu. Devlet büyüklerimizden yardım bekliyoruz" diye konuştu.
bu işler için ilgilenen yani koyturdan alacağızı savunan dernek var aradslar oraya hemen tıklayıp gerekli bilgiyi alınız www.koyturmagdurlari.org
biran önce çıkarılan işçilerin tazminatlarının verilmesini istiyoruz: babam 1987 yılında kayseri köy-tür yem fabrikası ünitesinde çalışmaya başlamış olup 2003 yılında iş akti fes edilmiş hiç bir kıdem,ihbar tazminatı ödenmeden mağdur edilmişdir.şu anda babamın psikolojisi bozulmuşdur.!bir an önce olaya çözüm üretilmesi için sizden yardım istiyoruz. ilgililere sesimizi duyurmak istiyoruz!!!!
aslında köytür şuan bile degerlendirilebilir.abim ve amcamın hala içerde parası var.Devlet buyuklerimizden saygı ve sevgi içinde yardım bekliyoruz.Köytür binlerce insana ekmek kapısı idi köytürü bu hala getirenler keninde bulsun yanlışı inşalllahh....
öncelikle herkes için hayırlısını diliyerek başlamak istiyom.arkadaşın biri kültürlü insanların başa geçmesi gerekir diye yazmiş pardon ama köytürde kültürü ne yapacak acaba diye sormadan geçemedim.genel kültür yarişmasındamıyız acaba..!belkide köytürlü kişilerden bahisetmektedir umarım oyledir..!bizim insanımız zaten parayı görunce ya adam vurur ya insan kazıklar yada evlenir bizim insan zihniyeti bu işte ne yapacan..!çok çok geçmiş olsun diyorum mağdurlara da mağdur edenlere de allah daima yar ve yardımcınız olsun...!
tabiki olan işçilere oluyo sefa eden yine patronlar onlara hiçbirşey olmuyor umurlarında bile değil onların tuzu kuru köytürün kurtarılması için tek bir çözüm yolu var okumuş ve kültürlü insanların bu işin başında olması gerekir umarım gereyi yapılır ama bence bu gidişlede zor
BU KOYTUR GİT GİTTİKÇE DAHA DAHA BATIRIYO BUNA SON VERECEK KİMSE YOK İNSANLAR MAĞDUR DURUMDA İŞÇİLER MAĞDUR DURUMDA ÇİFÇİLER TUCARLAR YANİ KOYTURLE ÇALIŞAN HERKES YENİ YONETİM DAHA DAHA SAHTEKAR LAR BUNA BİR ÇOZUM YOLU BULUN İNSANLAR MAĞDUR DURUMDA EN KISA ZAMANDA BUNA BİR ÇARE BULUNMALIDIR SAYGI VE SEVGİLERİMLE. ARJİN KARAHANA