1
Haziran
2024
Cumartesi
BERGAMA - İZMİR
Nufus
3.739.353
Yüz Ölçümü
11.973
İlçe Sayısı
31
Vali
Nufus
102.581
Yüz Ölçümü
1.688
Belediye Sayısı
116
Köy Sayısı
0
Kaymakam

Teutrania


İzmir, Bergama yolunda, Kaikos’un (Bakırçay) üzerindeki köprünün 3 km. batısında, 150 m. yüksekliğindeki Kalarga Tepesi yamaçlarında kurulmuştur.

Teutrania ismi Hellen dilinde “Teuthras Yurdu” anlamındadır.Prof.Bilge Umar,”Hellenleşme döneminde adet olduğu gibi yörenin çok eski çağlarındaki kralı diye bir destan kişisi uydurulup adına da Teuthrania denilmiştir” diyerek bu ismin Ana Tanrıçanın erkeği olabileceğini sözlerine eklemiştir. Bununla beraber Teutras’ın destan çağında Mysia kralı olduğu da iddia edilmiştir. Homeros’un İliada’sında da Teutras’ın Diomedes’in öldürdüğü bir Anadolu savaşçısının babası olduğu da yazılıdır.Yunan Mitolojisine göre Hektor ile Ares’in öldürdüğü Akhaios isimli bir savaşçının ismi de Teuthras’dır.

Teuthrania’nın kuruluşu ve tarihi de oldukça karanlıktır.Xenephon, bu kentin ismine birkaç kez değinmesine karşılık yine de karanlık noktalar aydınlığa kavuşamamıştır. Tarihi belgelere göre, M.Ö.399’da Spartalılar’ın Batı Anadolu’ya gönderdiği ordunun komutanı Thibron, Pergamon, Halisernz ve Teuthrania kentleri karşı koymadan teslim olmuşlardır.

Heredotos, Teutrania’yı körfezi alüvyonlarla dolmuş bir ova olarak göstermiştir.
Teuthrania antik kentinde yeterince yüzey araştırması ve kazı yapılmamıştır.Belki de bunun nedeni kentin 150 m. yüksekliğinde, çalılarla kaplı dik bir yamaçta oluşundan kaynaklanmıştır.Bununla beraber gerçek Teutrania’nın ovada alüvyonlar altında kaldığı, bugünkü yerin de herhangi bir tehlike karşısında Teuthrania’lıların kaçtıkları savunma yeri olduğu da düşünülmektedir.

Bugün Teutrania’da duvar ve temel izleri dışında pek az mimari parça bulunmaktadır.

 

Yayın Tarihi : 1 Ekim 2004 Cuma 15:05:51
Güncelleme :1 Ağustos 2008 Cuma 23:03:58

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?