Kilis Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (KESOB) Basın Sözcüsü Şevket Memiler, Türkiye'de büyük ekmek israfı yaşandığını söyledi.
Memiler yaptığı açıklamada, Türkiye'de tahminen her gün üretilen 120 milyon ekmeğin yaklaşık 12 milyonunun israf edildiği yapılan araştırmalar ile ortaya çıktığını belirterek, "Dünyanın çeşitli ülkelerinde ekmek israfı ile ilgili çalışmalar yapılıyor. Ama ülkemizde ve Kilis'te, böyle bir çalışma yapılmıyor. Türkiye'de ekmek israfı gerçekten düşündürücü boyutlara ulaştı. Türkiye'de tahminen her gün üretilen 120 milyon ekmeğin yaklaşık 12 milyonunun israf edildiği yapılan araştırmalar ile ortaya çıkmış
durumda, 12 milyon ekmek nerede ise bir küçük ülkenin ekmek ihtiyacını karşılayabilir. 12 milyon ekmeğin ekonomiye zararının günlük 3 milyon TL olduğunu tahmin ediyoruz. Kurban bayramı yaklaştığı için evlerde kurban ekmeği yapılmaya başlandı. Kurban ekmeğimiz yufka gibi olduğu için çabuk kırıldığı için dökülüyor. Buda büyük israfa neden oluyor. Bu nedenle israfın önüne geçmemiz gerektiğini düşünüyorum. Herkes evine tüketebileceği kadar ekmek alsın, dar gelirli vatandaşlarda ekmek tüketimi fazla, ancak israf
az oluyor. Gelir düzeyi arttıkça, ekmek tüketimi azalıyor, ancak israf artıyor. Eskiden Kilis'te, ekmek israfı bu kadar değildi, ekmek bayatladığı zaman 'ekmek aşı' yapılırdı. Kuruyan ekmek değerlendirilirdi. Hayvanlara kurutulup arpa ve saman ile birlikte verilirdi. Dar gelirliler de ekmek israfı nerede ise yok denecek kadar az, çünkü bütçelerinin büyük bölümünü gıda maddesine veriyorlar" dedi.
Memiler, ekmeğin çöpe atılmasının hem günah hem de israf olduğuna dikkat çekerek, "Kilis'te, eksiden kuru ekmek toplanırdı. Bu kuru ekmekler dar gelirli bazı ailelerin geçim kaynağı haline gelmişti. Ekmekler genelde hayvanların beslenmesinde kullanılıyordu. Şimdi ise bu nerede ise yok denecek kadar azaldı. Ekmek israfının önüne geçilmesi için toplumun tüm katmanları üzerine düşeni yapması gerekiyor"diye konuştu.