Kayseri Erciyes Üniversitesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Baktır, osteoporoz (kemik erimesi) hastalığının 60 yaşını geçenlerin yüzde 40'ında görüldüğünü söyleyerek, yaşlıların günlerini hareketsiz geçirmemeleri gerektiğinin altını çizdi.
Kayseri Erciyes Üniversitesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Baktır, osteoporoz hastalığının son yıllarda yüzde 50 artış gösterdiğini kaydederek, hastanelerin ortopedi servislerinin çoğunu yaşlı hastaların oluşturduğunu belirtti.
Halk arasında kemik erimesi olarak bilinen osteoporozun erken tanı ile geleceğin korunabileceğini anlatan Prof. Dr. Baktır, "Özellikle 60 yaşından sonra çok ciddi sağlık sorunu olarak ortaya çıkan osteoporoza karşı yaşlıların daha hareketli olması ve günde iki defa en az 30'ar dakika yürüyüş yapması gerekiyor. 70-80 yaşlarına kadar yaşayan kişilerin kemik hastalıklarıyla mücadele etmek zorunda kalıyor. Bunan nedeni ise hareketsiz yaşamdan kaynaklanıyor. Osteoporoz hastalarının kemikleri çok kolay kırılıyor" dedi.
Özellikle Türkiye'de yaşlılara hiçbir iş yaptırılmadığını dikkat çeken Prof. Dr. Baktır, "Tam tersine yaşlılar için özel yürüyüş yapabilecekleri alanlar temin edilmelidir. Yaşı 60 ve üzeri olan kişilerin sürekli aktif olmaları gerekiyor. Günde 2 defa 30'ar dakika yürüyüş yapmaları şart. Bu sayede hem kemik erimesinin önüne geçilir, hem kırılganlık azalır, hem de kalp ve akciğer sistemlerinin kendisini dinamik tutması sağlanır" ifadelerini kullandı.