Kayseri'nin Özvatan ilçesinde, Avrupa Birliği (AB) desteğiyle verilen arıcılık kursuyla babadan oğla arıcılık mesleği profesyonellik kazanarak yeni bir anlayış kazanıyor.
Özvatan Kaymakamlığı ve AB fonlarıyla 1 Aralık 2008 tarihinde start alan arıcılık kursları sona erdi. 30 kursiyerin yer aldığı kurstan başarıyla ayrılanlara, proje kapsamında 10'ar tane arılı kovan hediye edildi.
Proje koordinatörü Nurettin Alabay, kursların ana çıkış noktasının Özvatan'daki göçü engellemek olduğunu söyledi. AB fonlarıyla hazırlanan proje sayesinde kentte babadan oğla işleyen aracılık mesleğini profesyonel hale dönüştürdüklerini dile getirdi. Alabay, şehirdeki göçü durdurup, tersine göçü sağlamak için arıcılık kursunun büyük önem taşıdığını ifade etti.
AB'ye sundukları ve kabul edilen 4 projeden birisinin arıcılık kursları olduğunu belirten Alabay, "AB projeleri de var. Biz hazırladığımız 6 projenin 4 tanesini Avrupa Birliği'ne sunmuştuk. Onlardan bir tanesi de arıcılık projesidir. Arıcılık projesine başlarken, arıcılık mesleğini amatör anlamda yapanları, bir birlik etrafında topladık. Bunun için 30 kursiyer seçtik. Burada sıfırdan arıcılık yapanlar da var. Bu kişilere bilimsel eğitim vererek profesyonel arıcılık yapmalarını ve sonunda da bunların bir birlik çatısı altında toplamalarını istiyoruz. Arı ürünlerini işletme gibi pazarlamalarını istedik. Arıcılar Birliği Özvatan Şubesi açıldı. Buradaki 30 kursiyeri doğal üye olarak kabul ettik. Kursiyerlerimize 10'ar tane arılı kovan verdik. Onların bu işi yapmalarını tasarladık. Şu an projenin 6. ayındayız. Dolayısıyla 1 Aralık 2008'de başlayan projenin ilk 15 günü proje aşamasıydı. Onun akabinde organizasyonlara ilan edildi. Mart'ın ilk haftalarında eğitimlere başladık. Nisan ayı içerisinde sınav yapıldı. Sınavı başarıyla geçenlere belgeler verdik" dedi.