Türkiye'de ısı izolasyonunda kanserojen etkisi bulunduğu belirtilen köpük kullanılırken, Avrupalılar Türkiye'den ithal ettikleri doğal kamışı tercih ediyor.
Hollanda, Belçika, Fransa, Almanya, İngiltere ve İsveç'te çatı ve ısı izolasyonunda kullanılan kamış, lüks ve konforlu bir yaşam tarzının simgesi haline geldi. Bugün Avrupa'da kullanılan kamışın önemli bir bölümü Türkiye'den sağlanırken, ülkemizde ise çoğunluğun ısı izolasyonunda kullandığı köpüğün kanserojen etkisi bulunduğu belirtiliyor.
Yazın serin, kışın sıcak tutan ve estetik bir görüntüye sahip olan çatının yapımı için gerekli olan kamışın bir bölümü Türkiye'nin Kayseri ilinde bulunan Sultansazlığı'ndan temin ediliyor. Türkiye'de bulunan 4 ana biyocoğrafik zonu temsil eden Sultansazlığı'ndan izin çıkmasıyla birlikte kesilen sazlar; İngiltere, Hollanda ve Fransa gibi ülkelere ihraç ediliyor.
Kayseri'de Develi ve Yeşilhisar ilçelerindeki bazı köylülerin gelir kaynağı haline gelen ancak son yıllarda turba ve saz yangınları ile önemini kaybeden saz kesimine, alanda yapılan koruma çalışmalarının ardından 2009 sezonunda bazı kısımlarda kontrollü olarak izin verilebileceği belirtilmişti. Kesim izninin, 1 Kasım-31 Aralık tarihleri arasında alanın üçte biri için verildiği bildirildi.
Tuzla mevkii ve civarında yaklaşık 30 ila 60 santimetre arasında suyla kaplı alandaki sazların kesimi, ancak boy çizmelerle yapılabiliyor. Kesilen kamışlar traktörlerin çektiği kayıklarla alanın dışına çıkarılarak römorklara aktarılıp yurt dışına ihraç edecek firmaya ait sahaya naklediliyor. Ürünler daha sonra temizleme ve tarama işlemlerinden geçirilerek paketleniyor.