Kayseri'nin Bünyan ilçesinde 350 bine yakın düğüm atılarak yapılan halıları üretenlerin sayısı parmakla sayılır hale geldi.
Türk halıcılığının önemli temsilcilerinden olarak bilinen Bünyan halıları, artık kendi şehrinde bile üretenlerin sayısı 10'u geçmiyor. 10 yıl önce hemen her evde en az 2-3 tezgahın bulunduğunu ifade eden halı üreticileri, şu an her mahallede 1 kişinin halı dokuduğunu belirtiyor.
Günde 10 bin düğüm atarak yaklaşık 1 ay içerisinde üretilen halıların yerini fabrikadaki makine tezgahlarında dokunan halılara bıraktığını kaydeden Semanur Çeri, ilçede Bünyan halı üretenlerin sayısının parmakla sayılır hale geldiğini kaydetti.
Hem çocuğuna bakan hem de halısını yapan Çeri, "Bünyan halıcılığı ölmek üzere. Bitme noktasına gelen el emeği halılardan çok makine halıları tercih ediliyor. 1 çocuğum var. Hem ona bakıyorum hem de geçimimi sağlıyorum" dedi.
Santimetrekaresinde 25 düğüm olan Bünyan halısının fabrika üretimi halılara yenildiğini belirten halı üreticisi Mehmet Akkoyun ise, el dokuma halılarının ölmek üzere olduğunu dile getirdi. Akkoyun, "Maalesef son yıllarda fabrikalarda üretilen halılardan dolayı el yapımı halıcılık yok olma durumuna geldi. Fabrika halıları çok ucuza üretiliyor. Bu yüzden daha çok tercih ediliyor. Halbuki Bünyan halılarının her düğümünde bir emek var. Buna rağmen el emeği göz nuru halıların üretimi ilçede neredeyse durma noktasına geldi" diye konuştu.