Kayseri Diş Hekimleri Odası, Meksika'da ortaya çıkan ve Dünyayı korkutan bir salgın haline gelen 'Domuz Gribi' ile ilgili uyarıda bulundu.
Diş Hekimleri Odası'nda basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Kayseri Diş Hekimleri Odası Başkanı Umut Kural, domuz gribi ismi ile anılan salgının giderek büyümekte olduğunu ve salgının boyutuna paralel olarak tüm dünya ülkelerinin tedbirler aldığını söyledi.
Virüsün giriş yolunun çoğunlukla ağız ve burun olmasının diş hekimlerini, konu hakkında detaylı bir araştırma yapmaya ve vatandaşları bilgilendirmeye yönelttiğini belirten Kural, "Diğer grip türlerinde de olduğu gibi kişisel ağız diş sağlığı görgülerine riayet etmeleri gerekmektedir. Aile içerisinde her bireyin ayrı diş fırçası olmalı, diş fırçaları kullanıldıktan sonra su ile iyice durulanmalıdır. Diş fırçaları tercihen dik olarak kurumaya bırakılmalıdır. Diş fırçasının kurumasına engel olacak fırça kılıfları mümkün olduğunca kullanılmamalıdır. Fırça kılları nemli kaldığı zaman, bakterilerin rahatça üreyeceği bir ortam sağlar. Aynı kap içerisinde birden fazla diş fırçası var ise fırçaların birbirlerine değmemesi için gerekli önlemler alınmalıdır. Ayrıca diş fırçalarını dezenfekte etmeye kalkmak, bulaşık makinesi, mikrodalga veya ultraviyole cihazları kullanmak tamamen gereksizdir. Bu işlemler, diş fırçasına zarar verebilir. Eğer mümkün ise gün içerinde 2 adet değişik fırça kullanmak fırçaların kuruması için yeterli süreyi sağlayacaktır. Diş macununu fırça üzerine koyarken macun tüpünün fırçaya değmemesini sağlamak ise diğer bir tedbirdir" dedi.
Domuz gribi salgını hakkında Dünya Sağlık Örgütü tarafından 5'inci seviye alarmı verildiğini de kaydeden Kural, "Dünya Sağlık Örgütü tarafından tüm dünyayı etkileyebilecek bulaşıcı hastalıklar için 1'den 6'ya kadar yükselen değişik alarm seviyeleri öngörülmüştür. 1. fazda hastalık sadece hayvanlar arasında dolaşırken 6. seviye alarmda insanlar arasında küresel bir salgın başlamıştır. Domuz gribi için verilen alarm ise en son 29 Nisan 09'da 4'ten 5'e yükseltilmiştir" diye konuştu.
Kural, "Domuz gribi, bir solunum hastalığıdır. Bu hastalık kuş gribi gibi, bildiğimiz grip hastalığının değişime uğramış bir türü olarak karşımıza çıkmıştır. Şimdiye dek domuzlar arasında normal salgınlara neden olurken, son zamanlarda insanlarda da sıçrama vakaları artmış ve daha kötüsü insandan insana bulaştığı da kesinlik kazanmıştır. Domuz gribinin hayvandan insana ve daha kötüsü insandan insana bulaştığı kanıtlanmıştır. İnsandan insana bulaşma; öksürme ve hapşırma esnasında yayılan virüsler yolu ile olabilmektedir. Hastalık grip bulgularına benzer belirtiler vermektedir. Nadir de olsa hiç bulgu vermeden veya çok hafif bulgular eşliğinde ölüme kadar gidebilecek vakalardan bahsedilmektedir. Genel olarak hastalık yüksek ateş, öksürük, boğaz ağrısı belirtileri vermektedir. Sıklıkla görülen boğaz ağrısının yanı sıra baş, vücut, kas ve eklem ağrıları da görülebilmektedir. Burun akıntısı, tıkalı burun, titreme, yorgunluk gibi belirtiler çoğu hastada görülürken, bazen kusma ya da ishal de tabloya eşlik edebilmektedir. Virüsünün yeni türemiş bir virüs olması sebebi ile şu anda insanlar için aşı mevcut değildir. Tamamen yeni bir grip aşısı yapmak beş altı ay sürecektir. Tüm ülkelere aşı erişiminin garanti edilmesi için yeni aşının 1-2 milyar dozla 1 yıl içerisinde hazır olması gerekmektedir. Aşılar, bölgesel ve küresel salgınlar sırasında insanları korumak için en önemli yollardan biridir. Dünya Sağlık Örgütü'nün savına göre seyahatlerin yasaklanması ile hastalığın yayılmasına ciddi bir katkı sağlamak mümkün değildir, yolcuların kişisel tedbirlerini alması ve bulundukları bölgedeki kurallara riayet etmeleri hastalığın yalımını önleyecektir. Her ne kadar ülkemizde geniş tedbirler alınmış olsa dahi virüsün bulaşması ve bulguların ortaya çıkması arasında bir kuluçka dönemi olduğu aşikardır. Dünya Sağlık Örgütünün tavsiyelerine göre hastalık görülen ülkelerde dahi, eğer hasta bakmıyorsanız ya da hasta değilseniz maske takmanıza gerek yoktur. Genç, yaşlı, kadın, erkek herkes risk taşımaktadır. Önlemlerin herkes tarafından alınması gerekmektedir. Bu salgının, kontrolden çıktığı takdirde 5 milyon kişinin hayatına mal olması sürpriz olmayacaktır" şeklinde konuştu.