Erciyes Dağı’nın 2 bin 500 metre yükseklerinde yeni açan papatyalar güzel görüntüler sergiliyor.
Türkiye’nin en yüksek rakımlı dördüncü dağı olan Erciyes’te Ağustos ayında açan papatyalar ilkbaharın yeni geldiğinin habercisi gibiydi. Erciyes Kardelen Ekibi yürüyüş lideri Salih Köylü, Erciyes’te ilkbaharın 4 aylık bir gecikmeyle geldiğini belirterek, “Papatyaların açması Erciyes Dağın’da bahar mevsiminin başladığının göstergesidir” dedi.
PAPATYALARIN YAŞAM ALANLARI GİDEREK DARALIYOR
Erciyes Kardelen Ekibi yürüyüş lideri Salih Köylü, yurdumuzda adı papatya, babunç, tıbbi papatya adlarıyla bilinen papatya’nın genelde balçıklı topraklarda, orman çayırlıklarında, eğimli topraklarda, tahıl, mısır, patates ve şalgam tarlalarında yetiştirildiğini söyledi. Köylü,”Gitgide yaygınlaşan yapay gübre ve kimyasal ilaçların kullanımı yüzünden, papatyanın yaşama alanları her geçen gün biraz daha daralmaktadır. Fakat, kar yağışlı kışlardan ve yağmurlu ilkbaharlardan sonra alışılmıştan daha fazla yetişir. Yabani papatya ile arasındaki fark, sarı çiçek tabanının içinin oyuk ve kokusunun daha etkili ve hoş oluşudur. Çiçekler sapsız olarak, Mayıs’tan Ağustos ayına kadar, öğlen güneşinde toplanmalıdır. Çocuklara özellikle, kramplarda ve karın ağrılarında papatya çayı içirilebilir. Papatya çiçeği, gaz birikiminde, ishalde, deri döküntülerinde, mide rahatsızlıklarında ve balgamlanmalarda yardım eder” diye konuştu.
PAPATYA ÇAYI EN ETKİLİ SAKİNLEŞTİRİCİLERDENDİR
Papatya çayını 40-45 yıldan beri kullandığını kaydeden Köylü, insanın bir olay yüzünden kızgınlığa kapıldığında veya sinirlendiğinde, hemen bir bardak papatya çayı içmeyi tavsiye etti. Köylü,” Papatya çayının kalbinize zarar vermeden, sizi sakinleştiğini göreceksiniz” şeklinde konuştu.