Kayseri'nin Melikgazi ilçesindeki 79 mahallenin 3'ünde seçimi kazanan kadın muhtarlar, erkeklerin saltanatına son verdiklerini ve başarılı işler yapacaklarını söyledi.
Kayseri'nin Melikgazi ilçesinde 2004 yerel seçimlerinde 1 olan kadın muhtar sayısı, 2009 yerel seçimlerinin ardından 3'e çıktı. 2005 yılında erkek muhtarın vefat etmesinin ardından aza konumunda görev yapan Aysel Okur (40), aday olduğu muhtarlık seçimlerinde zafere ulaştı.
2009 Mahalli İdare Seçimleri'nde Köşk Mahallesi'nde 7 erkek adayın arasından çıkarak 2 bin 472 oy alan Elif Meneviş (50), mahallesinin ilk bayan muhtarı oldu. Melikgazi ilçesinin en büyük 3'üncü mahallesi olan Yıldırım Beyazıt
Mahallesi'ndeki seçimlerde 5 aday arasından sıyrılarak muhtar olan Saniye Serçe (42) ise mahallesindeki erkek muhtar egemenliğine son vermenin mutluluğunu yaşadığını söyledi.
"ERKEK SALTANATINA SON VERDİK"
Bir kamu kuruluşundan emekli olan Köşk Mahallesi Muhtarı Elif Meneviş, erkek muhtarların Türkiye'de 'saltanat' gibi egemen olduğunu söyledi. Mahalledeki birçok eksiklikten yola çıkarak muhtar olmaya karar verdiğini belirten Meneviş, kadın olarak yerel yönetimlerde söz sahibi olmak için çalıştığını dile getirdi. Kadınların yerel yönetimlerle daha titiz ve detaylı ilgileneceğini söyleyen Meneviş, "Sağ olsun mahalle halkı beni destekledi.
Özellikle kadınların bana desteği fazlaydı. Ve 3 buçuk aylık seçim
çalışmalarımın ardından 30 Mart 2009 sabahı vatandaşların oyuyla muhtar oldum. Gayem mahalle halkıyla beraber çalışıp güzel şeyler ortaya koymaktır. Biz kadınlar, Allah'ın yarattığı bir varlığız. Tabii ki erkeklerde öyle. Ama kadınlar biraz daha detaycı. Biz sıkıntılara daha duyarlı ve hassas yaklaşıyoruz. Biz muhtarlıkta erkek ideolojisini yıktık. Bu yıkımı erkekler kolay kolay kabul edemiyor. Kadınlar yerel yönetimlerde söz sahibi olmaya başladı. Erkeklerin muhtar olmasının miras gibi olmadığı bu seçimde ortaya çıktı. Erkek muhtarların saltanatına son verdik" dedi.
"MAHALLEDEKİ SIKINTILARA KADIN ELİ DEĞMELİ"
Yıldırım Beyazıt Mahallesi Muhtarı Saniye Serçe, yardımcısı olarak işe başlattığı oğlu ile birlikte mahallesi için ailece çalışıyor. Vatandaşların işlerini rahat yapması için muhtarlık binasını her zaman açık tutan Serçe, bir mahalleye kadın elinin değmesinin o bölgeye hizmetin daha çok gelmesini sağlayacağını belirtti. Serçe, "Bir kadın olarak mahallemde gördüğüm sıkıntıları eksiklikleri görünce üzülüyordum. Bu doğrultuda muhtar olmaya karar verdim. Bayanlar biraz daha duygusaldır. Sorunlara biraz daha detaylı olarak yaklaşıyor. Bu yüzden hizmete biraz daha yatkınız" diye konuştu.
"BAZI ERKEKLER BENİ KABULLENEMEDİ"
2005 yılında vefat eden erkek muhtarın yerine Şirintepe Mahallesi'ne muhtar olarak seçilen Aysel Okur, her zaman hizmet aşkıyla işini yaptığını söyledi. İkinci kez yerel seçimlerde aday olan ve 9 aday arasından çıkarak zafere ulaşan Okur, mahalledeki bazı erkeklerin eleştirisine maruz kaldığını belirtti. Mahalle sakinlerine verdiği sözleri bir bir yerine getirdiğini kaydeden Okur, "Hizmet adına elimden geleni de yapmaya çalışıyorum. Bayanlar daha düzenli olduğu için mahallenin sıkıntılarını üst makamlara iletmekte daha duyarlı. Bazı erkekler, tekrar muhtar olmamı maalesef kabullenemedi. 'Bayandan muhtar mı olur?' dediler. Ben de o düşünceyi yıktım. Birinci dönemde olduğu gibi ikinci dönemde de hizmetlerimi artırarak devam ettireceğim" şeklinde konuştu.