Kayseri'de 'pacthwork' işiyle yani yamalı kilimlerden çanta, örtü, yastık gibi eşyalar yapan 80'lik dede Halil Eren, şimdide futbol taraftarlarına özel kadifeden minder yapıyor.
Pacthwork işiyle uğraşan 80'lik dede Halil Eren, fanatik taraftarlar için şömül kadifeden minder yapıyor. Bu zamana kadar yamalı kilimlerden çanta, masa örtüsü, minder, yastık, cüzdan yapan 80'lik dede şimdide taraftarlar için tuttukları takımın renginde minder yapıyor.
Her takımın taraftarları için minder yaptığını söyleyen 80'lik dede Halil Eren, "Her takımın taraftarlarına özel minder var. Kırmızı-beyaz, sarı-kırmızı, bordo-mavi, siyah-beyaz, sarı-lacivert ve daha birçok takımın renginde minder yapıyorum. Minderleri şömül kadifeden yapıyorum. İçini dolduruyorsunuz. Minderler, çok ilgi görüyor. İlk yaptığımız zamanlarda çok satıyorduk" dedi.
Önce bir plan çizip, o plana göre eşyaları yaptıklarını ifade eden 80'lik dede, "Önce bir plan çiziyoruz. Malzemeleri getirtiyoruz. Terziye veriyoruz. Yıkatıyoruz. Ve daha birçok işlemlerden geçirdikten sonra önceden çizdiğimiz desenlerin üstünde çanta, örtü, minder, cüzdan yapıyoruz" şeklinde konuştu.
"KOLTUK KUMAŞLARINDAN ASİMETRİK ÇANTA YAPIYORUM"
Koltuk kumaşlarından asimetrik çanta yaptığını belirten 80'lik dede Halil Eren, "Diğer çantalardan farklı çantalar yapıyorum. Onlar simetrik yapıyor, ben de asimetrik yapıyorum. Farlılığı seviyorum. Değişiklik her zaman iyidir. Asimetrik çantayı koltuk kumaşlarından yapıyorum. 1 metrelik renkli parçaları bir araya getirip asimetrik model veriyorum. Çok değişik modeller yapıyorum. Bazılarını kumaştan, bazılarını kilimden bazılarını ise kadifeden yapıyorum. Kimi zaman 16 renkli parçayı bir araya getiriyorum, kimi zaman 80 renkli parçayı bir araya getiriyorum. O yaptığım eşyaya göre değişiyor. Minder, yolluk, püsküllü masa ve gar dolap örtüsü gibi eşyalar yapıyorum" diye konuştu.
15 seneden beridir bu işi yaptığını kaydeden 80'lik dede Eren, "Bu işi bu civarlarda yapan tek kişiyim. 15 senedir yapıyorum. Emekli olduktan sonra boş durmamak için başladım. Eğitimim ve yeteneğim var. Resim çizmekten anlarım. Bu gibi nedenlerden dolayı başladım yapmaya. Ayrıca ekonomi kazansın diye yapıyorum. Biz, fermuar, kumaş, kilim, düğme ve birçok malzeme alıyorum. Doğal olarak oralar kazanıyor. Yoksa biz çok kazanmıyoruz. Masraflarımız karşılasın, birazda kazanç oldu mu yetiyor bize" dedi.
Genelde turistlere satışta bulundukları belirten 80'lik dede Halil Eren, şöyle devam etti:
"Genelde turistlere ve turistlik alanlara satış yaparız. En çok Kapadokya ve İstanbul'a göndeririz. Oralarda turistlere satılır. Fiyatları çok uygun. Ama eskisi kadar turistler almıyor. Bunun nedeni ise, yurt dışından gelen turistlerin alıcı değil, eğlenici olması. Yani, binlerce turist geliyor. Eğlenmek için geliyorlar. Alış-veriş pek yapmıyorlar. Hem de ekonomileri eskisi kadar iyi değil. O yüzden alış-veriş yapamıyorlar. Kazanamıyoruz bizde."