İç Anadolu Bölgesi'nde yetişen ve her derde deva olarak bilinen gilaboru bitkisi, Bünyan ilçesinde tezgahlardaki yerini almaya başladı.
Portakaldan 10 kat daha fazla C vitamini içeren gilaboru bitkisi, pazar tezgahlarındaki yerini almaya başladı. Çalı görünümünde, boyu 2-3 metreye kadar ulaşan küçük bir ağaçta yetişen gilaboru meyveleri, böbrek taşlarının erimesinde, taş üremesini önlemesinde, idrar yolu iltihaplarının temizlemesinin yanı sıra birçok derde deva oluyor. Bünyan'da ilçe halkı bahçelerinde yetişen gilaboruyu pazar tezgahlarında satışa sunmaya başlarken, vatandaşlarda büyük ilgi gösteriyor. Bünyan ilçesinde Osman Yücel isimli pazarcı traktörünün römorkuna koyduğu gilaborunun 8 kilogramını 10 TL'den satmaya başladı. Gilaboru suyunun Kayseri'den yurt dışına ihraç edildiğini kaydeden Yücel, "Yurt dışından gilaboru suyuna büyük rağbet var. Bahçelerde toplanmaya başlanan gilaboru, sıkılarak suyu içilir ve her derde devası vardır. Bünyan ilçesinde, ticaret ile ziraat odasının verilerine göre yıllık 65 ila 150 ton arasında gilaboru yetiştiriliyor. Fiyatı ise 2009 yılı içerisinde kalitesine göre 8 ila 15 TL arasında değişiyor. Gilaboru, Bünyan'ın yanı sıra Pınarbaşı ve Akkışla ilçesi ile Gesi ve Güneşli mahallelerinde bol olarak yetiştiriliyor. Bizde mevsimi geçmeden topladığımız gilaboruyu satışa sunduk" diye konuştu.
Gilaborunun etkileri ise şu şekilde biliniyor:
"Kramp çözücü, yatıştırıcı, dokuları sıkıştırıcı-sağlamlaştırıcı, sinir sistemini güçlendirici, böbrek hastalıklarının tedavisinde ve böbrek taşının düşürülmesinde yaygın olarak kullanılır. Kabukları kaynatılan gilaboru; astım, romatizma, yüksek tansiyon, sara nöbetleri, kabakulak, doğum sonrası spazmlar, uyku bozukluğu gibi birçok hastalığın tedavisinde kullanılabilmektedir. Gilaboru suyu, ayrıca safra kesesi hastalıkları ile bazı karaciğer hastalıklarına da iyi gelmektedir. Gilaborunun bazı kanser tümörlerini azaltmadaki olumlu etkileriyle ilgili olarak halen Amerika'da, Harward Medicine School'unun araştırması devam etmektedir."