Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Uzmanı Soner Özer, eğitim kurumlarının topluma faydalı, bilgili, donanımlı, evrensel ahlaki değerlere sahip ve sorumluluk bilinci gelişmiş bireyler yetiştirmek amacında olduğunu söyledi.
Soner Özer, Özel Hisarcıklıoğlu Liseleri'nde verilen 'Karakter Eğitimi' konulu söyleşide, öğrenci ve velileri bilgilendirdi. Bir milletin gelişmesi, o bireylerin bilgi ve fazilet anlamında kendini geliştirmesiyle mümkün olacağını ifade eden Özer, akademik gelişimin, ahlaki gelişimle desteklenmediği sürece tek başına anlam ifade etmediğini kaydetti.
Özer, “Günümüz eğitim öğretim anlayışında maalesef sadece bilgiye ağırlık verilmektedir. Eğitim kısmına, yani ahlaki gelişim ve karakter eğitimine gereken önem verilmemektedir. Toplum olarak yaşadığımız sıkıntıların temelinde, nitelikli insan yetiştirme sorununun olduğu görülmektedir. Velilerin en önemli beklentileri, çocuklarının en iyi okullarda okumaları, iyi bir meslek ve gelir sahibi olmalarıdır. Bu beklentiler mutlaka önemlidir, fakat tek başına yeterli değildir. Çünkü günümüzde toplum içinde meydana gelen ve suç sayılan birçok olayın arkasında 'eğitimli' kişilerin olduğu görülmektedir. İlk ve orta öğretim kurumlarında ciddi ahlaki değerler sorunu yaşandığı, sigara ve alkol gibi zararlı alışkanlıklara başlama yaşının giderek düştüğünü, okullarda şiddetin gün geçtikçe arttığını birçoğumuz takip etmekteyiz. Bu olumsuz durumlar, karakter eğitiminin ne derece önemli olduğunu bir kez daha göstermektedir” dedi.
Eğitimcilere ve anne-babalara büyük sorumluluklar düştüğünü de ifade eden Soner Özer, eğitimciler, anne ve babalar başarı kriterlerini tekrar gözden geçirmeleri gerektiğini kaydetti.
Özer, “Bireylerin başarılarını sadece akademik ölçülerle değil, ahlaki ölçülerle beraber değerlendirmeliyiz. Eğitimciler olarak görevimizin sadece bilgi yüklemek değil, aynı zamanda fazilet sahibi bireyler yetiştirmek olduğunu da unutmamız gerekmektedir. Anne ve babalar olarak çocuklarımızın sadece ders notlarına ve sınav başarılarına yönelmemeli, küçük yaştan itibaren onlara evrensel ahlaki değerleri aşılamalı, toplumsal sorunlardan haberdar etmeli ve onlara bu anlamda iyi birer model olmalıyız. Anne ve babalar, çocuklarını okula göndermekle ve ihtiyaçlarını gidermekle sorumluluklarını yerine getirdiklerini düşünmemeli, çocukların karakter gelişimleri konusunda daha duyarlı olmalı ve bu konuda eğitimcilere destek olmalıdırlar” şeklinde konuştu.
eğitimin ailede başladığı zaten su götürmez bir gerçek.önemli olan bu sürecin yine ailede devam ettiğini bilmemiz.ben 6 senedir öğretmenlik mesleğindeyim ve şunu gördüm:ahlak ilkelerini aileden almamış ve bunlara sadık kalmayan bir öğrenci meslek sahibi olsa bile kariyer ve kişilik sahibi olamıyor.tabii ki ahlak ilkeleri derken bunun göreceli bir kavram olduğunu da unutmamak gerek.
Soner hocama katılmamak elde değil, birçok kurum verdikleri eğitim ile övünp bunların reklamını yaparken işin ahlaki boyutuna ne yazık ki hiç değinmiyorlar. Eğitimde kalitenin kıstası olarak sadece SBS yada ÖSS başarısı gösteriliyor..Halbuki amaç nitelikli insan yetiştirmekse o niteliklerin en başında milli ve manevi değerlere sahip çıkan bireyler olma sıfatı olmalıdır...
helal olsun hocama. üstelik yakışıklı da cikmis. kariyer basamaklarini hizla cıkıyorsunuz hocam:)