5
Ocak
2025
Pazar
KAYSERİ

Kayseri Şeker heyeti Kazakistan'da

KAYSERİ ŞEKER'DEN KAZAKİSTAN ÇIKARMASI

Kazakistan ziyaretinde ekim alanlarını inceleyen Kayseri Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Ali Özışık, bölgenin tarıma çok müsait olduğunu fakat çiftçilerin bu konuda yeterli donanım ve tecrübeye sahip olmadığını belirterek, "Gerekirse Kazakistan'a Kayseri'den çiftçi transferi gerçekleştirebiliriz" dedi.

Türkiye'deki şeker fabrikalarını teknolojilerini incelemek ve ulaşılan teknolojiyi kendi ülkelerindeki şeker fabrikalarına taşımak amacıyla geçen ay içerisinde Kayseri Şeker Fabrikası'nda birtakım incelemelerde bulunan Kazakistan heyeti, ülkelerine döner dönmez Kayseri Şeker Fabrikası yöneticilerini Kazakistan'a davet etti. Geçen hafta içerisinde yapılan davet üzerine Kayseri Şeker Fabrikası A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Ali Özışık, Şirket CEO'su Ayhan Teke ve beraberindekiler, Kazakistan'a giderek

buradaki şeker fabrikalarını inceledi. Kazakistan'daki ekim alanlarının tarıma çok müsait olduğunu fakat çiftçilerin bu konuda yeterli donanım ve tecrübeye sahip olmadığını belirten Özışık, yaptığı konuşmada,"Gerekirse Kazakistan'a Kayseri'den çiftçi transferi gerçekleştirebiliriz" şeklinde konuştu.

Yapılan ziyaret, Kazakistan'da yayın yapan ulusal televizyon kanallarında ve özellikle Kazakistan Devlet Televizyonu'nda geniş yankı buldu. Kayseri Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Ali Özışık ve ekibinin yaptığı ziyaretten, "Büyük bir kazanım" şeklinde bahseden televizyonlar, Kazakistan ziyaretinde bulunan Kayseri Şeker Fabrikası yöneticilerinin, atıl durumda bulunan şeker fabrikalarını yeniden çalışır hale getirecek olmasının ülke için büyük bir gurur kaynağı olduğunu söyledi.

Ziyaret sırasında çeşitli açıklamalar yapan Kazakistan'ın Almatı Valisi Serik Abikenoğlu, Kazakistan'da tüketilen 520 bin ton şekerin yüzde 2'sini kendi kaynaklarından, diğer kısmını şeker kamışından üretilen şekerden ithal edildiğini ve ham şekeri rafine olarak ürettiklerini belirterek, "Ülkemizde Almatı şehri, şeker pancarı üretimi bakımından en uygun şehirlerden bir tanesidir. İmkanlar el vermediği için şu an yeterli şeker üretimi yapılamamaktadır. Ülkemizde bulunan 3 şeker fabrikasının daha da

genişletilmesi için Türkiye'de ve Kayseri Şeker Fabrikası yetkilileri ile iş birliği yapacağız" şeklinde konuştu.

Yapılacak olan iş birliği ile kendilerini daha da güvende hissedeceklerini belirten Abikenoğlu, "Gelecek yıl içerisinde Kazakistan Cumhurbaşkanı'nın emri ile 20 bin hektar alanda pancar üretilmesi planlanmaktadır. Kayseri'den gelen heyet, fabrikalarımızı ziyaret ederek geniş bilgiler topladı. Vedat Ali Özışık ve ekibi, fabrikalarımızın yeniden çalışır hale getirilmesi ve modernizasyonu için bize her türlü desteği vereceklerini söyledi" dedi.

Almatı Vali Yardımcısı Tanışbay Dosımbekov ise şartların uygun hale gelebilmesi neticesinde yeterli şeker üretimini yapabileceklerini ifade ederek, "Şeker üretimi ve pancar ekimi noktasında yeterli para kaynağı temin edebilirsek ve şartlar uygun hale getirilirse, Kayseri Şeker Fabrikası A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Ali Özışık ve yönetiminden gereken yardımı almayı planlıyoruz. Kendileri de bu konu ile ilgili gereken desteği bize verebileceklerini söyledi" şeklinde konuştu.

Kayseri Şeker Fabrikası yöneticileri ve mevcut fabrika personelleri ile fabrika toplantı salonunda yapılan toplantıya öncülük eden Almatı Vali Yardımcısı Tanışbay Dosımbekov, fabrikalar faaliyete geçtiği takdirde gerek yöre çiftçisine gerekse ülke ekonomisine önemli katkılar sağlanacağını belirterek, Kayseri Şeker Fabrikası'nın çok ileri bir düzeyde şeker teknolojisine sahip olduğunu ve teknoloji ve tarım konularında kendilerine her türlü desteğin verileceğinden emin olduklarını söyledi.

Kayseri Şeker Fabrikası A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Ali Özışık ise yaptığı açıklamada, şeker fabrikalarındaki tüm eksikleri gördüklerini kaydederek, "Biz Kayseri Şeker Fabrikası ailesi olarak, buradaki atıl şeker fabrikalarını yeniden çalışır hale getirmeye hazırız. Çiftçilerin de şeker pancarı üretimine ağırlık vererek kendilerine düşen desteği vermelerini bekliyoruz. Yapılacak olan iş birliği ile Aksu Şeker Fabrikası büyük bir ihtimal ile bu yıl içerisinde çalışır hale getirilir. Kayseri Şeker

Fabrikası 80 bin çiftçisi ve ilerleyen teknolojisi ile kendisine güvenmektedir. Her şey önümüzdeki süreçte çok daha güzel olacak" şeklinde konuştu.

Kazakistan'daki ekim alanlarının tarıma çok müsait olduğunu fakat çiftçilerin bu konuda yeterli donanım ve tecrübeye sahip olmadığını ifade eden Özışık, "Kazakistan toprakları oldukça bakir. Pancar tarımı için gerekli şartlara sahip. İklimi bakımından da pancar üretimine çok elverişli. Fakat üretim noktasında uzun yıllar boyunca tecrübe edinememiş olan ülke çiftçisinin daha fazla eğitime ve tecrübeye ihtiyacı var. Gerekirse Kazakistan'a Kayseri'den çiftçi transferi gerçekleştirebiliriz" şeklinde sözlerini bitirdi.

Almatı'da 2009 yılı itibarıyla 14 bin 289 hektar alandan 344 bin ton şeker pancarı üretiliyor. Bu rakamın 120 bin tonluk bölümü Aksu ve Sarkant Şeker Fabrikası tarafından üretilirken, Aksu Şeker Fabrikası, kapasitesi neticesinde ürettiği şekerin ancak yüzde 30'unu piyasaya verebiliyor. Aksu Şeker Fabrikası, üretim sonrası kalan şekeri Göksu Şeker Fabrikası'na gönderemediği için kalan diğer ürünler ise hayvancılıkta değerlendiriliyor. Şeker pancarı üreten çiftçiler ise ürünlerinin kendilerine daha fazla

kazanç sağlayabilmesi için tüm fabrikaların teknolojisinin geliştirilmesini ve çiftçiye daha iyi hizmet sağlayabilmesini istiyor. Kazakistan hükümeti, diğer tüm şeker fabrikalarının sorunlarını çözmek ve gelişimini sağlamak için konuyla ilgili Kazakistan Almatı İli Valisi Serik Abikenoğlu'nu görevlendirdi.

İHA
Yayın Tarihi : 25 Şubat 2010 Perşembe 15:02:05
Güncelleme :25 Şubat 2010 Perşembe 16:29:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?