Kayseri'de 12. yüzyılda Selçuklular tarafından yaptırılan kapalı çarşı, 700 yılı aşkın süredir tarihi alışveriş merkezi olma özelliğini koruyor.
Çarşıya modern bir görünüm kazandırmak için çaba sarf ettiklerini kaydeden Kapalı Çarşı Yaşatma Koruma ve Güzelleştirme Derneği Başkanı Mehmet Tepe, "Aralık ayı içerisinde kapalı çarşının 18 girişine kapı yaptırmayı planlıyoruz" dedi.
Kayseri Kalesi'nin yanında farklı alanlarda 600''den fazla esnafın ticaret yaptığı Kapalı Çarşı, 700 yılı aşkın bir süredir ayakta duruyor. 12. yüzyılda Selçuklular tarafından yaptırılan çarşı, günümüzde modern bir alışveriş merkezi görünümünde hizmet veriyor. Çarşının son 6 yılda modern bir görünüm kazandığını ifade eden Kapalı Çarşı Yaşatma Koruma ve Güzelleştirme Derneği Başkanı Mehmet Tepe, 2007 yılında doğalgaz hattının faaliyete geçtiğini ve elektrik ile telefon borularının tavan üzerinden döşendiğini söyledi.
Kapalı çarşıdaki işyerlerinin yüzde 98'inin özel mülkiyete ait olduğunu söyleyen Tepe, kapalı çarşının vatandaşların uğrak yeri olduğunu da belirtti. Tepe, "Tarihi bir yapı olan Kayseri Kapalı Çarşısı, 700 yıldır alışverişin merkezi durumunda. Yapılan güzelleştirme çalışmaları ile tarihi yapı, modern bir görünüm kazandı. Yaklaşık 700 yıl önce yapılan tarihi yapıda, dönem dönem bazı hanlar da eklendi. Çarşı esnafının da duyarlılığı sayesinde tarihi dokuda herhangi bir kirlilik görülmüyor. Geçmiş dönemlerde çarşıda birçok yangın çıkmıştı. Yangınların en büyük sebebi telefon ve elektrik telleriydi. Ama bu sıkıntıyı da aştık. Elektrik ve telefon kabloları, çarşı tavanının üzerinden veriyoruz" diye konuştu.
"KLİMALAR KALDIRILDI, KAPILAR ARALIK'TA TAKILACAK"
Tarihi yapının dokusuna zarar veren klimaların yüzde 90'ının kaldırıldığını söyleyen Tepe, Aralık ayı içerisinde çarşının 18 girişine kapı takmayı planladıklarını kaydetti.
Tepe, "Dokunun bozulmasını önlemek için bir dizi tedbir aldık. Bunun için işyerlerindeki klimaların yüzde 90'ının kaldırdık. Ayrıca kış mevsimi de yaklaşıyor. Çarşının 18 girişine kapı taktırmak için proje çalışmalarını tamamladık. Melikgazi Belediyesi'nin desteğiyle kapıları Aralık ayında takmayı planlıyoruz. Bunun için Kayseri Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü'nden çıkacak izni bekliyoruz" şeklinde konuştu.
Tepe, kapalı çarşının görünümünü bozmamak için tek tip levha sistemine de geçmeye başladıklarını sözlerine ekledi.