Kayseri'de ekonomik durum tespit anketine katılanların yüzde 57.3'ü üretimin azaldığını, yüzde 65'i finansman sıkıntısı yaşadığını, yüzde 90'ı işsizliğin artacağını savundu
Ekonomik kriz Cumhurbaşkanı Abudllah Gül’ün sanayisiyle ünlü memleketi Kayseri’yi de vurdu.
Bugüne kadar her fırsatta 2001 ekonomik krizini ‘en az zararla atlattıklarını’ belirten Kayserililer bu kez krizin kendilerini de olumsuz etkilediğini ifade ediyor. Kayseri Sanayi Odası’nın (KAYSO) ildeki 131 işletme üzerinde yaptığı ankete katılanların yüzde 57.3’ü üretimin azaldığını, yüzde 65’i finansman sıkıntısı yaşadığını, yüzde 90’ı işsizliğin artacağını belirtti.
Altı ayda bir yapılıyor
KAYSO Ekonomi Danışmanı ve Erciyes Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nisfet Uzay, oda binasında düzenlenen toplantıda, oda üyelerinin ekonomik durumlarını belirlemek ve geleceğe ilişkin beklentilerini ortaya koymak amacıyla altı ayda bir gerçekleştirdikleri anketin sonuçlarını açıkladı.
Ankete, imalat sanayiinde faaliyet gösteren 131 firmanın katıldığını ifade eden Uzay, işletmelerin yüzde 9.92’sinin son altı ayın firmaları açısından çok kötü, yüzde 45.8’inin orta, yüzde 17.6’sının iyi, yüzde 1.5’inin çok iyi geçtiğini belirttiğini kaydetti. İşletmelerden yüzde 48.9’unun 2009 yılı ikinci 6 ayında yine benzer ortamın devam edeceği, yüzde 14.5’inin durumunun kötü olacağını beklediğini dile getiren Nisfet Uzay, şu bilgileri verdi:
“İşletmelerin yüzde 57.3’ü üretimin azalacağını, yüzde 58.8’i iç satışların azalacağını, yüzde 43.5’inin son altı ayda istihdamda azalma yaşanacağını, yüzde 52’si kapasite kullanımının azaldığını, yüzde 65’i kapasite artırmayı ya da yeni yatırım yapmayı düşünmediğini, yüzde 58’i son altı ayda yatırımların azaldığını, ihracat yapan işletmelerin yüzde 45.6’sının ihracatlarının azalacağını belirtmiştir.
Anket kapsamındaki işletmelerin yüzde 65’i finansman sıkıntısı yaşamaktadır.
İşletmelerin yüzde 30.53’ü, hükümetin küresel krize karşı aldığı önlemleri yeterli bulmamakta, yüzde 57.3’ü kısmen yeterli bulmakta. İşletmelerin yüzde 90’ı işsizliğin artacağını, yüzde 81’i dış borçların artacağını, katılımcıların yüzde 70’i büyüme hızının azalacağını bekliyor.”
Boydak değerlendirdi
KAYSO Başkanı Mustafa Boydak, anket sonuçlarına ilişkin yaptığı değerlendirmede, anket sonuçlarının, Kayseri’deki ekonomik tablonun ne çok kötü ne çok iyi olduğunu ortaya koyduğunu söyledi.
İşletmelerin yatırım konusunda ‘iştahsız’ olduklarının görüldüğünü ifade eden Boydak, anket yapıldığında son ekonomik teşvik paketinin henüz yayımlanmadığını anımsattı. Türkiye’de ekonomideki küçülmenin artık sonuna gelindiğini, kısmen de olsa büyüme sürecine girileceğini belirten Boydak, küresel ekonomik krizin özellikle Avrupa ülkelerini etkilediğini, Kayseri’nin ihracatının da bu ülkelere olması sebebiyle ihracatta azalma yaşandığını kaydetti.
Boydak: KOBİ yaklaşımı şart
KAYSO Başkanı Mustafa Boydak, şunları söyledi: “Hükümet, ‘KOBİ Yaklaşımı’ adı altında yeni bir düzenleme yapmalı.
KOBİ’lerin finans kuruluşlarıyla ciddi problemleri var. Nasıl ki, kredi kartı mağdurları için bir düzenleme yapıldıysa, Türk ekonomisinin kötümser havasını dağıtmanın bir yolunun da buradan geçtiğini beyan etmek istiyorum. Küresel krizden etkilenen KOBİ’lerin bir çoğu, taahhütlerini yerine getirememiştir. Hiç kimse isteyerek çekini ödememe pozisyonuna düşmez. Şartlar zorlaşınca mağduriyet yaşayan firmalarımız oldu. ‘KOBİ Yaklaşımı’ adı altında kamu borçları dahil, SSK ve vergi borçları yeniden yapılandırılmak suretiyle işletmelerimize bir şans verelim. Türkiye’de istihdamın bir numaralı kaynağı KOBİ’lerdir.
KOBİ’leri ayağa kaldırırsak, Türkiye ayağa kalkacaktır.” Teşvik Yasası Tasarısı’nda Kayseri’nin üçüncü bölgede yer almasını memnuniyetle karşıladıklarını belirten Mustafa Boydak, Kayseri’de önemli ölçüde faaliyet alanı bulunan metal cevheri madenciliği, tekstil, kâğıt, plastik, kauçuk ve metalik olmayan diğer mineral ürünlerin imalatının da yasa kapmasında desteklenmesi gerektiğini vurguladı.