Yozgat Süleyman Sırrı İçöz İlköğretim Okulu öğrencileri, hayata geçirdikleri proje ile bacadan geçen dumanla sıcak su elde etmeyi başardı. Küçük mucitler, çalışmalarıyla hem hava kirliliğine hem de enerji israfına çözüm getirdiklerini söyledi.
Yozgat Süleyman Sırrı İçöz İlköğretim Okulu öğrencilerinin, "Yaz-Kış Bitmeyen Enerji, Az Fatura, Hava Kirliliğine Son" ismini verdikleri projeleri ile doğaya bacalardan karışan dumanın ısısından faydalanılacağı belirtildi. Proje kapsamında hem hava kirliliği az seviyeye indirilecek hem de duman ısısından sıcak su elde edilecek.
Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Araştırma ve Geliştirme Dairesi Başkanlığı ile Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TUBİTAK) tarafından matematik ve fen bilimleri dalında ortaklaşa düzenlenen Proje Bölge Sergisi'nde, Yozgatlı minik öğrencilerin tasarladığı proje dikkat çekiyor. Minik öğrenciler geliştirdikleri projenin desteklenmesi halinde kullanım alanının genişleyeceğini söyledi.
Yozgat Süleyman Sırrı İçöz İlköğretim Okulu 8. sınıf öğrencilerinden Hazal Yozgatlı (13) ve Gözde Nur Taşdelen (13),normal hayatta kullanılan ve boşa giden enerjinin değerlendirilip verimli bir şekilde kullanılması için böyle bir proje hazırlamayı uygun gördüklerini belirtti. İlköğretim okulu öğrencileri, projeyle katı fosil yakıtının neden olduğu hava kirliliğini de en aza düşürdüklerini söyledi.
"FATURALARA DA YÜZDE 40-60 ORANINDA KATKISI VAR"
Yozgat Süleyman Sırrı İçöz İlköğretim Okulu Fen ve Teknoloji Öğretmeni ve proje koordinatörü Bekir Korkmaz Yiğit ise öğrencilerin ders kapsamında hazırladığı bu proje ile günlük hayatta kullanılmayan ve boşa giden ısıyı değerlendirdiklerini ifade ederek, "Evlerin çatısına çıktığımızda ve elimizi bacaya dokundurduğumuzda büyük bir ısının atmosfere karıştığını görüyoruz. Bu ısıyla birlikte atmosfere ağır metaller karışmakta ve bu hava kirliliğine yol açmaktadır. 'Yaz-Kış Bitmeyen Enerji, Az Fatura, Hava Kirliliğine Son' ismini verdiğimiz bu proje ise basit bir sistem ve düşük bir maliyetle hayata geçirilebiliyor. Binalara metalden yapılan bacaların etrafına ısı izolasyonlu bir malzeme kullanarak baca içine su radyatörü döşüyoruz. Bu radyatörler vasıtasıyla duman etkisiyle şebekeden geçen su ısınıyor. Böylelikle duman soğutulmuş oluyor. Duman soğutulduğu için atmosfere karışan ağır metallerin dibe çökmesiyle birlikte hava kirliliğini de azaltmış oluyoruz" dedi.
Radyatörden geçerek ısınan suyu evlerin sıcak su şebekesine bağlanmasıyla birlikte çamaşır makinesi, bulaşık makinesi ve şofbende kullanılabildiğini ifade eden Korkmaz, bu sayede faturalarda önemli bir düşüş olduğunu kaydetti. Projenin kullanım alanının çok geniş olduğuna vurgu yapan Yiğit, "Bu proje, kömürle ısıtılan müstakil evlerde, doğalgazlı binalarda, en önemlisi bulunduğu bölgede çevre kirliliğinde etkisi olan termik santral bacalarında kolaylıkla uygulanabilir. Termik santrale kurulacak sistemle o bölgenin sıcak su ihtiyacı karşılanmış olacaktır" açıklamasını yaptı.
Projenin 2-3 bin TL'ye mal olduğunu kaydeden Yiğit, "2 aylık sıcak su maliyetini çıkarıyor. Faturalarımıza ise yüzde 40-60'lık bir katkı sağlıyor" diye konuştu.