Kayseri Büyükşehir Belediyesi 4. Ulusal Liselerarası Tiyatro Festivali, Şehir Tiyatrosu'nda gerçekleştirilen gala ile başladı. Galanın onur konuğu ünlü tiyatrocu Emin Olcay ise eşiyle bu sahnede tanıştığını söyledi.
Festival'in açılış galasına Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Oktay Durukan, İl Milli Eğitim Müdürü Erdoğan Ayata, ünlü tiyatro oyuncusu Emin Olcay, festival jüri üyeleri, çok sayıda davetli ve öğrenci katıldı. Galanın onur konuğu olan Kurtlar Vadisi'nin ''Ömer Baba'sı'' ünlü tiyatrocu Emin Olcay, öğrencilerin alkışları arasında salona girdi. Öğrencilerin 'Ömer Baba' diye alkışladığı Emin Olcay, herkesi selamlayarak yerine oturdu.
Galanın açılış konuşmasını yapan Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Oktay Durukan, Kayseri Büyükşehir Belediyesi olarak şehrin kültürel hayatını canlandırmak için çeşitli kültürel etkinlikler yaptıklarını, gençlere yönelik organizasyonlara ağırlık vermeye çalıştıklarını söyledi. Bu yıl festivalin 4.'sünü gerçekleştirdiklerini ifade eden Durukan, "Şehrimizin sosyal hayatının gelişmesi için kültürel ve sosyal faaliyetlere hız veriyoruz. 15 gün boyunca 26 lisenin katıldığı güzel bir festival geçireceğiz. Gençlerimizin sosyalleşmesi ve tiyatro sevgisine katkıda bulunmak için gayret göstereceğiz" dedi.
İl Milli Eğitim Müdürü Erdoğan Ayata ise, "Alınan eğitim ve öğretimin yanında sosyal aktiviteler de önemli. Öğrencilerin artı bir özelliği olmalıdır. Bilgiyi değişik kanallardan öğrenebiliriz. Artı değeri olan öğrenciler, mutlaka diğerlerinin önüne geçiyor. Bu nedenle sosyal aktivitelere de önem vermeliyiz" dedi.
"EŞİM HAYAT OLCAY'LA BU SAHNEDE TANIŞTIK"
Daha sonra kürsüye gelen ünlü tiyatrocu Emin Olcay da 45 senelik tiyatro mazisine rağmen şu an çok heyecanlı olduğunu söyledi. Olcay, niye bu kadar heyecanlı olduğunu ise şöyle anlattı:
"1974 yılında bu sahnede biz şehir tiyatrosunu açtık. Eşim Hayat Olcay'la burada, bu sahnede tanıştık. Ankara'dan İstanbul'dan gelip buraya bu tiyatroyu açtık. Buraya dekoratör ve oyuncu olarak geldim. Çok büyük zorluklarla çalıştık. Şu sahnenin değerini iyi bilin. Anadolu'nun birçok yerinde yüzde 50'nin üzerinde böyle salonlar yok. Böyle bir salon varken bunun değerini iyi bilin. Yorulmadan, yılmadan çalışın" dedi.
"KAYSERİ TİYATROYU ÇOK SEVİYOR"
O dönemde 4 oyun oynadığını, bunlardan birinin çocuk oyunu olduğunu sözlerine ekleyen Olcay, "Ben 1974 yılında hem dekor hazırlıyor hem oyun oynuyorum. Evim buraya yakındı. O gün de bir oyun oynamam gerekiyordu ve 52 saat çalışmıştım. Hemen eve gittim, soğuk bir duş aldım. Daha sonra oyunumu oynadım. Kısacası yılmadan çalışmak lazım. Burada öyle zorluklarla çalıştık ki, bu zorluklarla bu tiyatro sahnesini açtık. Ama şimdi çok mutluyum. Demek ki çok güzel bir temel atmışız. Kayseri'nin Anadolu'nun birçok yerinden başka bir faklılığı var. Çünkü Kayseri halkı tiyatroyu çok seviyor ve seçiyor. Seçmesini iyi biliyor. Ben buraya daha sonra devlet tiyatrolarıyla da geldim. Beğendiğini ve beğenmediği belli ediyor. Tiyatrocular buraya gelirken buna dikkat ediyor. Ne olur bu güzelliği bırakmayın. Bakıyorsunuz bir anda kesiliyor. Tiyatroya devam edelim" diye konuştu.
"SANAT RUHA HİTAP ETMELİDİR"
Sanatın ruha hitap etmesi gerektiğinin altını çizen Olcay, "Sanat ruha hitap etmektir, ruh zenginliğini artıran daldır. Maddiyat gerekli ama bir de ruh gerekli. Ruhu geliştiremezsek, güzelleştiremezsek, istediğimiz kadar kazanalım. Kullanamayız. Çünkü sevmeyi, sevilmeyi, gülmeyi ağlamayı, bilmeliyiz. Sanata ruh güzelliği için gerek var. Biz insanları zenginleştirmek için çalışıyoruz" dedi.
Konuşmasının ardından, Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Oktay Durukan, günün anısına Emin Olcay'a çiçek ve şilt takdim etti.
Davetliler daha sonra öğrencilerin sahnelediği tiyatro oyununu izledi.