22
Aralık
2024
Pazar
KAYSERİ

'Mimar Sinan Günleri' sürüyor

'MİMAR SİNAN GÜNLERİ' DEVAM EDİYOR

Kayseri Büyükşehir Belediyesi, Mimarlar Odası Kayseri şubesi, Tarihi Kentler Birliği ve ÇEKÜL'ün (Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı) katkılarıyla düzenlenen 'Mimar Sinan Etkinlikleri' devam ediyor.

Kadir Has Kongre Merkezi'nde düzenlenen etkinliklerin ilk oturumunun açılış konuşmasını yapan Türkiye Mimarlar Odası Yönetim Kurulu üyesi ve Genel Saymanı Aysel Çetinsoy, Mimar Sinan'ın ekol sahibi bir mimar olduğunu söyledi. Çetinsoy, "İmparatorluğun her köşesinde hatta bazen gidemediği yerlerde de onun izine rastlanması şaşılmaması gereken bir durumdur. Büyük usta yaşamı süresince Kanuni Sultan Süleyman, 2. Selim ve 3. Murat'a hizmet verdi. Mimarbaşı adıyla da anılan Mimar Sinan yaşadığı dönemde tüm dünyaya siyasal bir mesaj yayınlamıştır. 'Bizans dönemi bitti. Yaşasın Osmanlı' demiştir. Mimar Sinan ile ilgili merak ettiğim bir konu var. İmparatorluğun başkentinin çehresini değiştirmiş bir usta neden en önemli eserini Edirne'de yapmış olabilir. Acaba yüzünü batıya döndüğü için olabilir mi? Cami yapılarında akustik, aydınlama ve iklimlendirme gibi birçok faktörü göze almıştır. O faktörler şu anda büyük teknolojilerin yardımıyla yapılıyorken. Usta onları büyük bir beceriyle işlemiştir" diye konuştu.

Etkinlikler kapsamında düzenlenecek olan konferansların 1. Oturumuna konuşmacı olarak katılan Stockholm Kraliyet Teknoloji Enstitüsü Başkanı Johan Martelius 'Dünya'nın Merkezi Olarak Süleymaniye Külliyesi' isimli bir konuşma gerçekleştirdi. Mimar Sinan'ın Ayasofya'dan daha üstün bir eser olduğunu ifade ettiği Selimiye Camisi başta olmak üzere, Sinan'ın çalışmalarında öykünmenin izlerinin okunduğunu belirten Martelius, "Bununla birlikte hem tarihi hem de çağdaşı olan, yakında ya da uzakta bulunan diğer mimari eserlerden üstün olma duygusu, mimarın yarattığı diğer eserlerde de göze çarpmaktadır. Hatta Sinan'ın başkentte yaptığı en bilinen eseri olarak Süleymaniye Camii ve eklerinde, Selimiye'den bile daha çok ve çeşitli ölçek ve karmaşıklık düzeylerinde öykünme ve sentezler içeren etkilere rastlanmaktadır. Süleymaniye'ye ilişkin olarak şimdiye dek üzerinde çalışılmamış hiçbir kaynak öne sürülmemekte, ancak var olan çalışmaların zengin içeriği ile bir dizi yeni bağlamsal ilinti kurulmaktadır. Bu açıdan bir sanatçı olarak Sinan ve onun dayandığı emperyal Osmanlı kültürü ima yoluyla dahi olsa yalnızca Roma ve Venedik gibi değil ayrıca İsfahan ve Delhi gibi hegemonik güç olma iddiasında bulunan rakip merkezler bağlamında ele alınmaktadır" dedi.

Konferans kapsamında TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Sanat ve Tasarım Bölümü Öğretim görevlisi Tolga Erkan 'Mimar Sinan'ın İlk Eseri Hüsreviye Cami'nin Hakep'in Osmanlılaştırılmasında Siyasi Bakımdan Katkıları', Mimarlık Araştırmacısı Bedriye Aylin Kartal 'Süleymaniye ve Mimar Sinan Vakfıyeleri Üzerinden Osmanlı Mimarlığına Dair Anlamsal Bir Değerlendirme', Mimar Sinan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nurcan Yazıcı 'Osmanlı'nın Mimar Sinan Eserlerine Bakışı' isimli konuşmalar yaptı.

'MİMAR SİNAN GÜNLERİ' DEVAM EDİYOR
'MİMAR SİNAN GÜNLERİ' DEVAM EDİYOR
İHA
Yayın Tarihi : 8 Nisan 2010 Perşembe 16:24:04
Güncelleme :8 Nisan 2010 Perşembe 16:30:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?