Tarım Bakanlığı tarafından Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi'ne görevlendirilen Komisyon ile Kayseri Şeker Fabrikası CEO'su ve fabrikanın en yetkili ismi Ayhan Teke düzenlenen basın toplantısında, fabrika ve kooperatif ile ilgili soruları yanıtladı.
Tarım Bakanlığı tarafından Pancar Ekicileri Kooperatifi'ne görevlendirilen heyet adına konuşan Hüseyin Akay, “Kayseri Pancar Ekicileri ve Kayseri Şeker Fabrikası'nda yeni bir dönem başlamıştır. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Müfettişlerince 17 Ağustos 2010 tarihinde düzenlenen suç duyurusu raporu üzerine Ankara Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcılığınca soruşturma başlatılmış, akabinde kamuoyunca da bilinen tutuklamalar gerçekleşmiştir” diyerek şu şekilde konuştu:
“Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından Kooperatifler Kanunu'nun 5983 sayılı kanunla değiştirilen 90. maddesi gereğince, kamu yararı ve hizmet gerekleri dikkate alınarak Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifinin yönetim kurulu ile Kayseri Şeker Fabrikası'nın yönetim kurulu başkanı ve üyeleri ile bazı üst düzey yöneticileri ve PAN Pazarlama A.Ş.'nin yönetim kurulu başkan ve üyelerinin görevlerine tedbiren son verilmiştir.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı bu son verme işlemi ile birlikte Hüseyin Akay, Faruk Fıratoğlu, Fevzi Konaç ve Hurşut dede'den oluşan komisyonumuzu Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifinin 1 yıl içinde Olağanüstü Genel Kurulunun yapılabilmesi için gerekli tedbirlerin alınmasını teminen görevlendirilmiştir
Komisyonumuz 27 Aralık 2010 tarihinde Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi'nde göreve başlamıştır. Komisyonumuzun Kayseri Ticaret Sicil Memurluğundan 3 Ocak 2011 tarihinde tescil işlemi gerçekleşmiştir.
Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifinin menfaatlerinin korunması ve hukuki gerekçelerle Kayseri Şeker Fabrikası denetim Kurulu'na 4 Ocak 2011 tarihinde çağrıda bulunulmuş, bu çağrımız sonucunda da denetim Kurulu, Kayseri Şeker Fabrikası'nın seçimli Olağanüstü Genel Kurulu'nun yapılmasına karar vermiş ve 28 Ocak 2011 tarihinde seçimli Olağanüstü Genel Kurul yapılması hususu tescil ettirilmiştir.”
Tutuklananların, serbest bırakılması halinde nasıl bir süreç işleyeceğinin sorulması üzerine ise Hüseyin Akay, “Serbest bırakılanlar konusunda, mahkemenin vereceği karara uyacağız. Biz Bakanlık tarafından gönderildik. Kanunlara ve hukuka uygun olarak davranmak zorundayız. Biz şu anda Kayyum değiliz. Dikkat ederseniz bu zamana kadar hiç Kayyum kelimesini kullanmadık. Biz Bakanlık tarafından görevlendirilen komisyon olarak görev yapıyoruz” dedi.
Kayseri Şeker Fabrikası Genel Müdürü ve CEO'su Ayhan Teke, son zamanlarda gelişen olayların herkesi derinden üzdüğünü belirterek, “Şeker sektörünün içinde, Kayseri Şeker Fabrikası, pancar işleme kapasitesi bakımından Türkiye'nin bir numarasıdır. Kayseri Şeker Fabrikası, kampanya döneminde 4 ilde 12 bin 449 çiftçi ile birlikte, 2 milyon 500 bin ton pancar işlemiştir. Çiftçilere 301 milyon TL para ödenecek ve bu paranın şu anda 135 milyon TL'si çiftçilere ödendi. Geriye kalan kısmı da Nisan ayının sonuna doğru ödenecektir” dedi.
Türkiye Cumhuriyeti Şeker Kurumu'nun 2011 ve 2012 kampanya döneminde 2 milyon ton kapasite belirlediğini anlatan Ayhan Teke, “Bu durum, geçmiş döneme göre 500ton daha düşük işleme olacak demektir. Bu konuda bizim herhangi bir yetkimiz yok, yetki Türkiye Cumhuriyeti Şeker Kurumu'ndadır. Çiftçilerimin bunu bilmesini istiyoruz” diye konuştu.
Kayyum konusunun, Şeker Fabrikası'nı sıkıntıya soktuğunun altını çizen Ayhan Teke, “Kayyum olayının diye getirilmesi, şirketimizi finans, personel ve iş konularında sıkıntıya soktu. Biz Kayyum konusunun olmadığını söylesek de bazı basın yayın organlarında bunun yazılması sıkıntı yarattı. Arkadaşlarımız Tarım Bakanlığı tarafından Pancar Kooperatifi'ne görevlendirildi. Şeker Fabrikası ile herhangi bir ilgileri yoktur” ifadesinde bulundu.
Şeker Fabrikası Genel Müdürü Ayhan Teke açıklamasını şu şekilde sürdürdü:
“Fabrikanın kredi anlaşmaları konusunda görüşmeler sürdürülüyor. Ben göreve geldiğim gün, fabrikanın ileriye dönük 400 milyon TL krediye ihtiyacı olacağını düşündüm. Bu konuda 3 defa görüşme yaptık ve olumsuz sonuç aldık. Görüşmelerimiz devam ediyor. Tarım Bakanlığı'nın görevlendirdiği arkadaşlarımıza da konuyu ilettik. Bize destek vereceklerini söylediler. Devletin arkamızda olması bize güven veriyor.
Çiftçilere de buradan seslenmek istiyorum. Son günlerde Kayseri Şeker Fabrikası'nın parasını ödeyemeyeceği yönünde dedikodular ortaya çıktı. Kayseri Şeker Fabrikası bu güne kadar verdiği her sözü yerine getirmiştir. Nisan ayının 30'una kadar bu paraları ödeyeceğiz.
Çalışanlarla ilgili olarak ise, ben 6 Aralık'ta Genel Müdür olarak atandım. Bu tarihten sonra attığım bütün imzaların arkasındayım ve hesabını da veririm. Yapılan bir toplantı ile personel, pazarlama, muhasebe, üretim ve tarım politikalarında yeniden yapılandırmaya gitme kararı aldık. Bundan sonraki dönemde fabrikanın çok daha iyi bir seviyeye gelmesi için, çalışmayı ön plana çıkarmak için objektif ve adaletli bir şekilde çalışacağız. Bütün birimleri ve personelini masaya yatırdık. Norm kadro oluşturmak için çalışıyoruz. Kayseri Şeker Fabrikası'nın yıkılan imajını yeniden düzeltmek için hareket edeceğiz.
Ben bürokratım, çiftçi değilim. Pancar Kooperatifi'ne aday olacağım yönünde söylentiler var. Bunlar sansasyoneldir. Bu zaten kanunen mümkün değil ve böyle bir düşüncem yok. Bu söylentiler şahsımla ilgili bir şey değildir.”